Waarom een energieaudit je geld op kan leveren

Share.

Twee op de drie gezinnen betaalt tot 672 euro te veel voor energie, en geen haan die er naar kraait. Begin juli verscheen dit bericht op alle mediasites. Betalen we te veel en hoe kunnen we ervoor zorgen dat we op een eenvoudige manier kunnen besparen? Een energieaudit van je woning kan je daarbij helpen.

In de eerste plaats moet je even kijken naar je eigen woning. Wat zijn nu precies die grote energieverbruikers die je stiekem niet opmerkt? Heb je geen idee hoe je dit precies moet aanpakken, dan is het uitvoeren van een energieaudit een goed idee. Wij gidsen je door vijf belangrijke vragen over de energieaudit.

Wat houdt een energieaudit in?

Wanneer je een energieaudit van je woning laat uitvoeren, krijg je meer informatie over de verschillende manieren van energiebesparing die van toepassingen zijn op jouw woning.  Zo kan er onderzoek worden gevoerd naar het verwarmingssysteem, de isolatie van de woning en andere hiaten waarvoor je anders onnodig te veel betaalt. De deskundigen geven meteen gerichte tips en advies mee hoe je dit best aanpakt.

Toledo Home Inspectors

Waarom moet ik een energieaudit uitvoeren?

Eerst en vooral, niks moet. Een energieaudit is niet verplicht, maar kan wel erg handig zijn wanneer je wil renoveren, bouwen of gewoon investeren in bepaalde installaties in je woning, zoals zonnepanelen of nieuwe ketels. Door het advies op maat, kan je wel gericht materiaal kopen die voor jouw woning het meest energie-efficiënt zijn. Zo bespaar je jaarlijks op je energiekosten, stijgt de waarde van je woning door een betere energiescore en bekom je na renovaties wellicht een gezondere woning.

Hoe gebeurt een energieaudit?

Stap 1: voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk, zowel voor de auditor – de deskundige die de audit komt uitvoeren – als voor jijzelf. Want voor hij of zij bij je langskomt is het handig om volgende gegevens bij de hand te hebben.

  1. De energiefacturen van de laatste paar maanden voor zowel gas, stookolie als elektriciteit.
  2. Facturen van eventueel uitgevoerde renovaties. Zo kan hij nagaan welke bouwmaterialen of isolaties zijn gebruikt.
  3. De bouwplannen van de woning, zodat de deskundige de exacte afmetingen weet.
  4. Technische informatie over het verwarmings- en ventilatiesysteem.

Stap 2: de uitvoering

De auditor – die bij de overheid een speciale opleiding hiervoor heeft gevolgd – komt bij je langs en controleert de woning op punten zoals isolatie, de huidige staat van de woning, energiepresterende renovaties, ventilatie -te droge lucht leidt tot irritaties, te vochtige lucht kan schimmel veroorzaken- en andere zaken die invloed hebben op de energierekening. Deze resultaten kunnen je nadien op weg helpen om de juiste werken door te voeren.

Stap 3: het rapport

Na de keuring wordt er een rapport over de woning opgesteld. Dit bevat naast de administratieve informatie ook de evaluatie van de vaststelling en gericht advies. Dat kan gaan over de isolatie bij onder andere ramen, vloeren en daken, maar ook advies over het verwarmingssysteem en de ventilatie.

Toledo Home Inspectors

Is dat hetzelfde als een EPC?

Neen, want een energieaudit (EAP) is niet verplicht. Een EPC-keuring is daarentegen een verplichte keuring die bedoeld is om huizenkopers (of huurders) een goed inzicht te geven in de energiekosten die ze later kunnen verwachten. Een EPC geeft enkel standaard adviezen en geen adviezen op maat, zoals dat bij een energieaudit wel het geval is.

Hoeveel kost zo’n energieaudit?

Voor niets gaat de zon op, dus moet je er uiteraard rekening mee houden binnen je budget. Afhankelijk van de grootte en complexiteit van de woning, mag je wel een kostprijs tussen de 300 en 700 euro verwachten. Vanuit de overheid zijn er echter geen richtprijzen vastgesteld, waardoor je misschien best bij verschillende energiedeskundigen langsgaat voor een offerte.

En alles loont, want uiteindelijk bespaar je veel geld wanneer je weet hoe je je woning nu precies moet aanpakken. Wist je dat je daarnaast ook in aanmerking komt voor een belastingvermindering? Je krijgt bij een EAP een fiscaal attest waarmee je recht hebt op een teruggave van 40% van de auditkosten.

Een energieaudit is dus niet verplicht, maar loont de moeite om aan het einde van de rit niet alleen een waardevollere en gezondere woning te hebben, maar ook een vollere portefeuille. 😉

Bron: Vlaamse Overheid

Share.

Leave A Reply