Schitterende renovatie van een smalle stadswoning

Share.

Een architecte die haar eigen woning onder handen neemt, daar kunnen we heel wat van opsteken … Dit smalle rijhuis werd oorspronkelijk begrensd door hoger aanpalende woningen die veel natuurlijk licht wegnamen. Architecte Elaine Richardson zag in het huis tal van mogelijkheden, kocht het en ging met volle goesting aan de slag.

De woning, ideaal gelegen in het hartje van Sydney, Australië, stond op een klein perceel van 150 m². Het huis moest onderdak bieden aan de architecte, haar man en hun drie jonge kinderen. Het leek Elaine daarom beter om het pand volledig te strippen tot er enkel vier muren overbleven, het hoger op te trekken en een patio middenin de woning te installeren. De verbouwing resulteerde uiteindelijk in een rustgevende open woning met veel natuurlijk licht.

Master bedroom

Op de eerste verdieping werd, voor de helft van de perceeldiepte, een extra etage gebouwd die meteen omgevormd werd tot master bedroom met een aangrenzende badkamer. Elaine en haar man kozen bewust voor een moderne, witte inrichting. Dit is hun plekje om even zonder de kinderen tot rust te komen. In de slaapkamer zorgen grote glasramen voor veel lichtinval en de laminaatvloer creëert extra warmte. Is het jou trouwens opgevallen dat het toilet verscholen zit achter de badkamer onder een dakkapel?

Kinderen baas

Een etage lager vinden we nog drie slaapkamers terug, voor elk kind één. Het overwegend witte interieur werd gezellig en warm ingericht met zwart-witmeubilair en extra opgefleurd met enkele leuke accentkleuren. De slaapkamers van de kinderen ogen zo zeer speels en levendig. Dankzij minuscule appelblauwzeegroene tegels is het meest opgewekte kamer in huis ongetwijfeld de tweede badkamer die tevens op de eerste verdieping ligt. Veel overtuigingskracht heeft het gekost, maar de kinderen hebben toch maar de kleur van hun eigen badkamer mogen kiezen.

Patio

Het is vooral op de benedenverdieping dat opvalt hoeveel licht er in deze lange, smalle woning (een gevelbreedte van nog geen vijf meter) binnenvalt. Dankzij een slimme indeling en de centrale patio oogt elke ruimte ook echt ruim. Een grote tv- en boekenkast scheidt de eerste woonkamer met de open leefkeuken. Bezoek ontvangen doet de architecte vooral in de tweede woonkamer of zithoek, waar ze een mooi zicht heeft op de patio. De frisse, maar toch ook warme en comfortabele uitstraling ligt volgens haar in de combinatie van de gepolierde betonvloer en het houten schrijnwerk.

Ondanks de beperkte grondoppervlakte slaagde Elaine Richardson erin om het huis te voorzien van 2 woonkamers, een open keuken, 4 slaapkamers en 2 badkamers. Groot leven op een kleine oppervlakte, het kan!

Architect: Elaine Richardson Architect
Foto’s ©: Florian Grohen
Auteur: MV

Share.