Mag een huisbaas zomaar je studentenkot binnenvallen?

Share.

Een huisbaas die te pas en te onpas de studentenkamer binnenloopt om even te checken of alles in orde is. De ene ziet het als een zorgzame, verantwoordelijke daad. De andere ervaart het als erg storend. De vraag is of hij of zij dat zomaar wel mag. Hoeveel vrijheid heeft een kotbaas eigenlijk?

Net als bij een woning of appartement mag een verhuurder van studentenkamers niet zomaar eender wanneer je kot betreden. Dit wordt namelijk beschouwd als huisvredebreuk. Maar toch kan het zijn dat hij de kamer binnen moet. Wat in dat geval wel of niet door de beugel kan, staat weergegeven in het huurcontract.

Wat moet er in het huurcontract staan?

Het is van belang dat je als student je contract gemeen huurrecht goed naleest, want de verhuurder heeft namelijk een grotere contractuele vrijheid dan wanneer hij zou verhuren volgens de woninghuurwet. Die wet is van toepassing als de huurder er zijn hoofdverblijfplaats heeft.

Wat hoe dan ook niet in het contract mag staan, is dat hij het kot te allen tijde mag betreden. Net omdat de verhuurder het zogenaamde rustig genot moet kunnen waarborgen. Normaal gezien hanteert de verhuurder een modelhuurovereenkomst. Wanneer je als student-huurder niet akkoord gaat met bepaalde voorwaarden, kan hier een aanpassing op gebeuren.

zimmo-huisbaas-kot

Wanneer mag de huisbaas wel komen inspecteren?

In bepaalde situaties mag hij of zij het kot wel binnenwandelen, bijvoorbeeld om herstellingen uit te voeren. Zo’n praktisch werk gebeurt in de meeste gevallen op vraag van de student zelf. Uiteraard gebeurt dit niet zonder vooraf een afspraak te maken. Ook als er een externe loodgieter langskomt om en reparatie te doen, geeft de kotbaas je tijdig door wanneer die loodgieter precies zal langskomen. Zo geeft hij de student de kans om waardevolle spullen elders te leggen.

Het is de kotbaas ook toegestaan in noodsituaties een controle te doen, bijvoorbeeld wanneer er een onweer geweest is en hij of zij wil checken of de ramen wel gesloten waren. Zo zorgen ze ervoor dat het studentenkot tiptop blijft. Dat doet de Gentse kotbaas Paul Zwaenepoel ook: “Ik ga even langs na een onweer. Dan kijk ik of alle vensters wel dicht waren en of er nergens een kraan blijft druppen of openstaan.”

Wat als de kotbaas toch zomaar binnenwandelt?

Mogelijk merk je als student op dat je kotbaas gewoon té vaak over de vloer komt. Wat kan je hieraan doen?

  • Spreek er je kotbaas eerlijk over aan.
  • Volstaat zo’n opmerking niet, licht dan de dienst studentenvoorzieningen van jouw universiteit of hogeschool in. Zij geven advies welke stappen best te ondernemen
  • Als het de spuigaten uitloopt, dan suggereert de dienst studentenvoorzieningen een aangetekend schrijven te sturen naar de huisbaas om hem aan te manen zijn contractuele verplichtingen tot het verschaffen van rustig genot te voldoen. Bij gebreke neemt de student-huurder de nodige juridische stappen om die verplichtingen af te dwingen voor de vrederechter.
  • Onmiddellijk naar de politie stappen om een pv te laten opmaken, is een drastische beslissing.

Auteur: KC
Met medewerking van Kot@Gent en dienst Wonen Stad Gent

Share.