Dilemma: investeren in spouwmuurisolatie of zonnepanelen?

Share.

Stel dat je na dakisolatie en nieuwe beglazing de volgende stap wil zetten om nog meer op gas/stookolie of elektriciteit te besparen. Zo willen we weten of we een investering in zonnepanelen of spouwmuurisolatie overwegen. We maken een afweging op basis van onder meer de investering en de terugverdientijd.

Zijn jouw spouwmuren – de open ruimte tussen de buiten- en binnenmuur – geschikt voor isolatie? Dan is onderstaande vergelijking interessant. Negentig procent van de spouwmuren is geschikt, dat betekent dat ze voldoende dik zijn (aan 5 centimeter) om de spouwmuur te vullen. Vooronderzoek door in de muur een gaatje te boren geeft uitsluitsel.

Voor zonnepanelen is zogenaamd elk dak of elke woning wel geschikt. De installateur zoekt naar de beste plaats voor het beste rendement.

Maak de berekening

Voor deze vergelijkende oefening gaan we uit van een gemiddelde oppervlakte van 125 vierkante meter (op basis van de 80.000 uitgevoerde na-isolatie van spouwmuren om de spouwmuur te vullen), en van 15 zonnepanelen (ofwel 24,5 vierkante meter).

Spouwmuurisolatie Zonnepanelen
Investering 2.625 euro (21 euro per m²) Op basis van bovenstaande gegevens 5.565 euro
Besparing energiefactuur 300 euro aan aardgas per jaar
387 euro aan stookolie per jaar
1.261 euro aan elektriciteit per jaar
Terugverdientijd 6 jaar en 3 maanden bij aardgas

4 jaar en 10 maanden bij stookolie

7 jaar
Bruto energiewinst 55,01 kWh/jaar.m² 3744 kWh
Prijs gas /elektriciteit 4,4 eurocent/kWh voor gas

5,6 eurocent/kWh voor stookolie

0,29 euro/kWh voor elektriciteit


Over de zonnepanelen

Bij de besparing van de zonnepanelen is geen rekening gehouden met het prosumententarief, de forfaitaire netvergoeding die in rekening wordt gebracht. In voorgaande berekening gaat het om 436 euro per jaar. De levensduur van de installatie wordt op 25 jaar geschat. Na gemiddeld 12 jaar is de omvormer aan vervanging toe, ook dat is inbegrepen in deze berekening.

Voor- en nadelen op een rijtje

In beide gevallen zal jouw woning in waarde stijgen. Verder lopen de voor-en nadelen volledig verschillend. Bekijk even mee, en bepaal welk voor- of nadeel mogelijk voor jou kan doorwegen.

Spouwmuurisolatie Zonnepanelen
Voordelen Waardestijging Waardestijging
Minder geluidshinder Recycleerbaar
Klus snel geklaard Snelle installatie
Onveranderd geveluitzicht CO2 erg besparend
  Geen last van schommelende energieprijzen
Nadelen Mogelijke vochtproblemen bij slechte ventilatie Slechte weersomstandigheden en vervuiling hinderen het rendement
Niet alle spouwmuren zijn geschikt om te isoleren Kan defect gaan
Nog altijd energieafhankelijk Regelmatige schoonmaakbeurt
Mogelijk ontsierend, hoewel ze ook in dak kunnen ingewerkt worden
Mogelijk duurdere woningverzekering

 

Bij het isoleren van een bestaande spouwmuur wordt het isolatiemateriaal door geboorde gaten ingespoten.
– Foto: Knauf

Kiezen maar!

Er gaat een lichte voorkeur naar de spouwmuur omdat dit de zwakke schakel in de woning is. De spouwmuurisolatie vormt een aanzienlijke comfortverbetering. De woning houdt de aanwezige warmte langer vast en laat bij koudere temperaturen de koude minder snel binnen. Gevolg: jouw verwarming moet minder snel aanslaan.

De Vlaamse overheid adviseert en stimuleert ook om alle zwakke punten in een woning eerst aan te pakken. Isoleer eerst het dak en muren en vervang beglazing vooraleer je beslist zelf energie op te wekken. Wanneer je in drie of meer energiebesparende maatregelen investeert, kan je de totaalrenovatiebonus aanvragen.

Vraag de energielening aan

Daarom luidt het advies: probeer beide investeringen waar te maken. Wanneer er onvoldoende financiële middelen voorhanden zijn, is het een aanrader de energielening – aan een rentevoet van 2 procent – bij het lokale energiehuis te bekijken.

Zelf berekenen?

Wil je zelf even aan de slag met rekenen? De calculatoren voor de spouwmuur en zonnepanelen geven je tot op de laatste eurocent mee hoeveel je investeert, en hoeveel je bespaart.

Zijn zonnepanelen in 2017 dan nog wel een goed idee? Dat lees je hier!
Maar waar zou jij voor kiezen? Laat het ons weten!

Auteur: KC
Met dank aan VEA – www.energiesparen.be

Share.