6 tips voor meer ruimte in een kleine keuken

Share.

Groter is niet altijd beter. En dat geldt ook voor keukens. Anno 2017 is ruimte ook in de kleinste keukens geen enkel probleem meer. Heb je dus nog een gigantische keuken nodig? Neen, aldus de experts bij Remodelista. En deze 6 tips om nog meer ruimte uit je (kleine) keuken te halen, krijg je er ook nog gratis en voor niks bij.

Tip 1: Ingebouwd

In een kleine keuken heb je sowieso al niet al te veel ruimte, dus is het verstandig om er goed mee om te gaan. ‘Ingebouwd’ is dus het codewoord. Grote toestellen zijn namelijk een gigantische verspilling van ruimte, klinkt het bij Karin Montgomery Spath, een designer uit Nieuw-Zeeland. Zo kan je bijvoorbeeld een snijplank laten inbouwen om enkel te gebruiken wanneer nodig. Voorts raadt ze ook een uitschuifbare tafel aan én ingebouwde toestellen. Een microgolf of aparte diepvries is plaatsverlies.

Tip 2: Plaats aan de muur

Een tweede issue is een gebrek aan opbergruimte. Naast voedingswaren zoals koekjes, rijst, pasta en suiker zijn er tal van kommetjes, bordjes, messen en andere kookhulpjes die een plek nodig hebben in de keuken. Een goede tip is om bijvoorbeeld je muur te bezetten met een houten plank met gaatjes, zoals hieronder. Daar kan je verschillende schappen aan bevestigen waar je heel wat kwijt kan.

Foto: James Newman

Tip 3: Overweeg een kleiner fornuis

Sta even stil bij je alledaagse kookbelevenissen. Hoevaak gebruik je meer dan twee pitjes van je gasvuur of platen op je kookplaat? Is dat erg vaak en kan dat echt niet vervangen worden door een oven, dan is dit inderdaad geen tip voor jou. Maar heb je wel genoeg aan maximum twee platen in combinatie met een (microgolf)oven, dan kan je overwegen om een kleiner fornuis in huis te nemen.

Tip 4: De vaat(wasser)

“Heb je echt een vaatwasser nodig?” Eén van de hamvragen van Spath en toch wel een verdomd goede. Zo kan je je afvragen of je wel nood hebt aan een machine en alles hangt af van de gezinssituatie. Ben je alleen of met twee, dan is handmatig afwassen misschien de snelste manier, want voor een halve machine zet je de vaatwasser niet aan en tegen het eind van de week zit je wellicht door je bestek heen… Handen uit de mouwen en afwassen dus!

Tip 5: De gezinssituatie

Ook al gaan de bovenstaande zaken eveneens gepaard met uit hoeveel personen je gezin bestaat, vooral wat betreft het bestek en borden is dit een belangrijke. Ben je met z’n tweetjes, dan heb je niet evenveel borden nodig als een gezin van vier personen. Probeer de juiste mix te vinden en onthoud dat je alles ook een plaatsje moet geven. Weer een pakket borden uit de IKEA zal weer een hoop ruimte zijn die je niet op een leukere manier kan invullen. Maar wat als er een feestje is? Plastieken borden en bestek. Je gasten zullen heus begrijpen dat je geen tien borden in huis hebt.

Tip 6: Combinaties!

In een kleine keuken is kiezen vaak verliezen. Iedereen wil graag én een koelkast, én een diepvriezer. Net zoals én een microgolfoven én een gewone oven in bijna elk Belgisch huishouden een absolute must is. Maar waarom zou je kiezen om ruimte te besparen? Want je hoeft geen twee aparte toestellen te hebben. Kies voor een grote koelkast met vriesvak, in plaats van twee modellen die veel meer plaats innemen. Zelfs de zogeheten tafelmodellen nemen meer plek in dan één grote koelkast.

Hetzelfde geldt voor een oven en een microgolf oven. Heb je geen oven, dan hoef je niet per se verder te kijken. De meeste magnetron hebben deze functies al een tijdje mee opgenomen, waardoor je bijna alles ook in een microgolfoven kan klaarmaken.

In een kleine keuken is elk plekje cruciaal. Alles volstouwen is dan ook niet meteen de bedoeling. Met deze tips kom je al een heel eind. Ken jij er nog? Laat het weten in de reacties!

Bron: Remodelista

Share.