Ik draai hier rond, en rond, en rond…

Delen

Een frisse aanblik op residentiële architectuur? Dat kan je wel zeggen van dit fantastische ontwerp van het Britse D*Haus. De bovenverdieping uit glas draait rond op een circelvormig platform, en geeft de bewoners een open, 360 gradenzicht op het omliggende platteland. Vanuit letterlijk elke hoek.

Het roterende huis werd ontworpen om vanop een helling zoveel mogelijk te genieten van de omgeving; de opdrachtgever droomde ervan elke ochtend wakker te worden met een ander zicht op de omgeving en dit zicht doorheen de hele dag te behouden, of hij nu in de keuken, badkamer of woonkamer zat. De architecten ontwierpen een driehoekig zwenkbaar dak dat toch de aandacht niet zou afleiden van de basis in ruwe steen. Ze kwamen hierop door aan de tekentafel een gelijkzijdige driehoek te beginnen roteren op een open circelvormige kern.

Hun doel was een roterend platform te creëren dat kon draaien afhankelijk van de klimaatcondities en de wens van de bewoners. Het resultaat? Een gelijkzijdig volume met drie langgestrekte hoeken. De bovenverdieping draait mee met de zon en past zich ook aan de seizoenen aan. En elk vertrek heeft natuurlijk grote glazen ramen met fantastische uitzichten en bakken natuurlijk licht. In het ontwerp vinden we op de bovenverdieping een slaapkamer, een lounge met terras, een keuken en een eetkamer. Op het dak werden groen, een dakterras en zonnepanelen aangelegd. Op de benedenverdieping vinden we burelen, een badkamer en een terras. Een – uiteraard – roterende trap leidt van de basis naar de bovenverdieping.

In april kreeg dit ontwerp toelating om gebouwd te worden. Met een prijskaartje van 3 miljoen euro belooft het alvast de moeite te worden!

Auteur: PJG

Bron: Inhabitat

Delen