9 gerenoveerde boerderijen om bij weg te dromen

Share.

Wie aan een oude, vervallen boerderij denkt, kan op zo’n moment alleen maar denken aan platgooien en er iets nieuws op bouwen. Maar gelukkig zijn er nog geweldige architecten die het potentieel in zo’n boerderij zien en perfect benutten door deze volledig te moderniseren. Deze 9 boerderijen hieronder koppelen de charme van de oude hoeve met moderne architectuur. Echt de moeite waard!

#1 De oude schuur

Voor architect David Nossiter was de opdracht duidelijk. “Tover deze oude schuur om tot lichtrijke en bewoonbare boerderij.” En zo geschiedde. In het Oostelijke graafschap Suffolk zette hij zijn tanden in een 19e-eeuwse schuur met maar liefst 510 vierkante meter woonoppervlakte. De architect in kwestie koos in dit geval om de originele structuren zo goed mogelijk te bewaren en te integreren in een moderne parel.

Door onder andere ramen, vloeren en de volledige lay-out te veranderen en toe te passen in de hedendaagse architectuur werd de boerderij met een zee van ruimte, een prachtige keuken en vijf slaapkamers zelfs de winnaar van de prestigieuze ‘Restoration of the Year’-award van The Sunday Times British Homes. Oh ja, ‘de schuur’ staat ook te koop, voor een kleine 1,7 miljoen euro.

Foto’s: Steve Lancefield

#2 De paardenstal

Iedereen weer wel hoe een paardenstal er ongeveer uitziet. Reden te meer voor architect Andy Ramus van AR Design Studio om de herkenbare structuren te behouden. De oude paardenstal werd omgetoverd tot prachtige hoeve, maar de typische herkenningspunten -zowel een tralies en gigantische deuren- werden behouden. Meer lezen over deze verbouwing? Dat kan hier!

Foto’s: Martin Gardner

#3 Biggetjesfestijn

Naast paarden zijn ook biggetjes alom bekend in het leven op de boerderij. Vaak zijn zij te vinden in een meters hoge schuur, dat exact moest dienen als nieuwe woonruimte. Ook een tweede loods, bijna aanpalend aan de schuur werd door Rural Office for Architecture niet vergeten. Door beiden stevig te renoveren en het herpositioneren én met een extra gebouw is het nu één geheel. En met een resultaat dat gezien mag worden!

Foto’s: Ioana Marinescu

#4 Aan het water

Je hebt zo van die boerderijen die op zich al een pareltje zijn. Ze dan nog eens fenomenaal verbouwen is dan een waar plezier. Zo ook voor Tom Givone, die een oude boerderij in de Amerikaanse staat New York uit 1820 (!) nog eens perfect renoveerde. De nieuwe metershoge veranda zorgt nog eens voor een extra dimensie in een woning van bijna 200 jaar oud. En oh ja, voortaan geniet je vanop je terras van het water, want Givone zorgde ervoor dat de boerderij perfect geïntegreerd werd met de omgeving!

Foto’s: Tom Givone

#5 Van twee boerderijen maken zij er één

Twee oude, vervallen schuren, de naam boerderij zelfs niet waardig. Daar keken de architecten van LSL Architects naar, terwijl ze in hun haren krabden. In de Provence een boerderij bezitten van de 18e eeuw is nochtans een droom voor velen, waardoor ze er met volle moed aan begonnen. De twee oude gebouwen werden subtiel samengevoegd, de oude structuren kregen een verstevigende renovatie en de rest werd grondig aangepakt om een eigen identiteit te creëren, van exterieur tot interieur. Het resultaat is deze prachtige verbouwing!

Foto’s: Katrin Vierkant

#6 Een nieuw buitenverblijf

Of een boerderijtje als vakantiehuisje of buitenverblijf? Alles kan tijdens zo’n zorgeloze vakantie. Dat was ook de inspiratie voor  Septembre Architects, die een verouderde boerderij in de Loire-streek omtoverde tot een oase aan rust. De oude balken bleven behouden en de structuur matcht nu perfect met de betonnen vloer. Geef toe, een pareltje toch? 😉

Foto’s: Linus Ricard

#7 Een stukje ertussen!

Net zoals heel wat architecten dachten te doen, was ook architect Jonathan Tuckey om twee gebouwen samen te voegen door ze te verbinden met een klein stukje ertussen. De voormalige kapel annex boerderij is nu één geheel door een glazen inkomhal tussen beide gebouwen. Waar oud en nieuw elkaar ontmoeten, aldus Tuckey!

Foto’s: James Brittain en Dirk Lindner

#8 Belgisch boerenleven

Uiteraard is het voor ons niet mogelijk om zo veel boerderijtjes te laten zien, zonder in eigen land rond te speuren. Een verouderde schuur ergens in een bosje was de inspiratiebron voor architect Bruno Erpicum. Hij bleef echter bijna volledig trouw aan de oude structuren van de woning. Zelfs de oude gevelstenen bleven zo goed als onaangeroerd. Binnenin werd het gebouw met onder andere een stalen constructie verstevigd en maakte hij een mezzanine om elk plekje in de woning voldoende te benutten.

Foto’s: Jean-Luc Laloux

#9 De bierboerderij

Tot slot gaan we naar Tsjechië, waar de architecten van ADR oude boerderijen in de voormalige Bohemische stijl stuk voor stuk opknapten. In de boerderij werd destijds ook bier -pils uiteraard- gebrouwen en hielden ze in de ‘brouwerij’ ook rondleidingen en proefsessies, letterlijk. Nadat ADR er de tanden in zette, maar de biergeschiedenis in acht hield, ontstond een fenomenale woning waar elke liefhebber van strak design, oude elementen en bier jaloers op zou zijn. Schol!

Foto’s: Jakub Skokan en Martin Tůma

Wat is jouw favoriet? Stem op onze Facebookpagina!

Bron: remodelista.com

Share.

Leave A Reply