Hoe isoleer je een bestaande vloer?

Share.

In de zoektocht naar een nog goedkopere energiefactuur, is het isoleren van je woning één van de belangrijkste stappen die je kan zetten. Niet alleen je muren en je dak voorzien van stevige isolatie is een goed idee, ook je vloer kan de nodige isolatie best gebruiken. Het komt minder voor, maar het loont toch de moeite. Wij leggen het je uit!

Kan je elke vloer isoleren?

Eerst en vooral is het belangrijk om te kijken of je vloer überhaupt kan worden geïsoleerd kan worden. En eigenlijk kunnen we daar kort en krachtig over zijn. Waar een wil is, is een weg. Wil jij dat je vloer geïsoleerd wordt? Dan kan dat, al zal je bij de ene vloer net iets meer moeite hebben, dan met de andere vloer. Concreet kan je onderscheid maken tussen drie soorten vloeren om te isoleren.

  • Een vloer in een nieuwbouw in opbouw
  • Een vloer in een bestaande woning met kelder of kruipruimte
  • Een vloer in een bestaande woning zonder kelder of kruipruimte

1. Een vloer isoleren van een nieuwbouwwoning

Bij wie een nieuwbouw nog in volle opbouw is, zit in het geschikte moment om gelijk de vloer te isoleren. Een vloer na-isoleren is immers veel moeilijker. Nog voor de chape gegoten is, is het best om eerst de isolatie aan te brengen met het dampscherm uiteraard naar boven. Daarop giet je de chape en breng je de vloer aan.

Wie ervoor kiest om vloerverwarming te installeren, moet weten dat isolatie dan een absolute noodzaak is. Bij vloerverwarming is je vloer namelijk een pak warmer dan bij een gewone vloer. De warmte van onderuit gaat niet alleen naar boven -je leefruimte-, maar ook naar onder toe en die warmte ben je bijgevolg kwijt. Zonde voor je energierekening dus, maar door onder je vloerverwarming meteen isolatie te leggen, hou je die wegglippende warmte tegen.

2. Een woning met (kruip)kelder

Geen nieuwbouwwoning? Geen probleem. Je kan een bestaande vloer nog steeds nadien isoleren. Toch is het geen gemakkelijke klus, maar ze loont wel, want je warmteverlies tot een minimum beperken is geen slecht idee. Er is wel nog een verschil tussen een woning mét een kelder of kruipkelder dan zonder. Wanneer je een kelder hebt, kan je vanaf de onderkant isoleren.

En dat is zeker de moeite waard, want in de strenge wintermaanden kan het in een kelder tot aan het vriespunt gaan. Gevolg: het warmteverlies is niet te overzien. Maar hoe pak je dat precies aan? Wel, de beste manier is om isolatieplaten van minstens 3 cm dikte (zoals PUR en PIR) te bevestigen onder de vloer en in dit geval is dat aan het plafond van de (kruip)kelder. Let wel; zit je met leidingen aan het plafond van de kelder, vul dan alles zo goed mogelijk op met isolatieplaten en werk nadien af met schuim. Vergeet ook geen tochtstrips aan het luik of de deur naar de kelder. Anders is het nog steeds voor niks geweest. 😉

3. Een woning zonder kruip(kelder)

Heb je een woning zonder (kruip)kelder, dan heb je enkel de mogelijkheid om de vloer te isoleren langs de bovenkant. En laat dat nu niet zo eenvoudig zijn als isoleren via de kelder. Om je vloer te isoleren zonder je kelder, moet je deze -helaas- openbreken. En daarbij is het uiteraard opletten op verschillende leidingen die onder je vloer lopen. Een expert inschakelen is misschien geen slecht idee.

Qua materiaal zit er op zich niet veel verschil in tussen isoleren met of zonder kelder. Ook hier kan je gebruik maken van isolatiematerialen zoals PUR, PIR, EPS of XPS. Hoe dik je isolatie hoeft te zijn, heeft te maken met hoe hoog je vloeropbouw mag zijn en kan je dus best op voorhand berekenen. Hou hier rekening met je trappen, muren en deuren.

Isoleren zonder breken?

Wie geen zin heeft in het uitbreken van de vloer, kan bovenop de bestaande vloer een isolatie leggen. Het geeft je de mogelijkheid om iets dikker te isoleren. Daarbovenop leg je dan de nieuwe vloer, al moet je ook hier rekening houden met deuren, muren en trappen.

Heb jij al eens je vloer geïsoleerd? Laat je verhaal achter in de reacties.
Begin jij er binnenkort aan? Veel succes!

Share.