Versla de winter met een serre rond je huis

Share.

Droom jij soms ook van de eeuwige lente? In Stockholm, toch niet meteen de meest warme plek op aarde, heeft een koppel die droom alvast waargemaakt. Ze bouwden een serre rond hun huis, waardoor het er overal lekker warm is, het hele jaar door.

Leven in een bubbel

Het lijkt een beetje op leven in een bubbel. Maar dan een bubbel waar de bewoners tomaten, komkommers en vijgen kunnen kweken. Zelfs in de koude Scandinavische winter, waar de gemiddelde temperatuur in januari rond het vriespunt ligt. Maar ook bij die temperaturen is één uurtje zonlicht genoeg om de kinderen op het door glas overkoepelde dakterras te laten spelen. De ouders ontspannen in de comfortabele loungezetels. Binnen blijft het immers zo’n 15 tot 20 graden, zelfs wanneer het buiten licht aan het vriezen is.

Vriest het zwaar, dan koelt het ook binnen wel aanzienlijk af. Daarom is het huis ook voldoende geïsoleerd en is er verwarming aanwezig. Alleen wordt die veel minder gebruikt dan in een traditionele woonst.

Deze woonst is geen unicum. Het eerste in zijn soort, het zogenaamde Naturhus, werd al gebouwd in 1974 door de Zweedse architect Bengt Warne. Het plan was eerst om hun eigen Naturhus op een lege bouwgrond te bouwen. Tot ze een klein buitenverblijf ontdekten op een archipel vlakbij Stockholm. Het huis was niet bestemd om het hele jaar lang in te leven, maar door het design van Warne te gebruiken in de renovatie zijn ook de wintermaanden comfortabel. Het huis wordt omringd door glas van vier millimeter en laat voldoende ruimte over voor een tuin rondom.

Het koppel bespaarde intussen al zoveel geld door de natuurlijke isolatie en zonne-energie dat ze met het gespaarde geld het exterieur al konden aanpakken. Doordat het huis niet in contact komt met wind of regen, werd de houten gevel enkel met lijnolie bedekt en afgewerkt.

Wil je zelf weten hoe je aan zo’n serrehuis begint? Bekijk dan zeker de video hieronder, waarin de eigenaars je op een zeer eenvoudige manier uitleggen hoe zij het gedaan hebben. Laat ons gerust weten wat je ervan vindt in de reacties!

Share.