De voor- en nadelen van cohousing

Share.

Steeds vaker zijn mensen geïnteresseerd om een wijk of gebouw met anderen te delen. Welke factoren spelen een rol bij het zogenaamde cohousing en heeft dat alleen maar voordelen? Wij wijzen je de weg in de wereld van het samenhuizen. Is het allemaal rozengeur en maneschijn, of is het toch eerder bezint eer ge begint?

Wat is cohousing eigenlijk?

We hebben allemaal wel iets gehoord over ‘samenhuizen’. Zo kan je er onder andere voor kiezen om te gaan wonen in een woongroep of een gemeenschapshuis. Hoe dat in zijn werk gaat, lees je hier. Een andere vorm van samenhuizen is kangoeroewonen, een vorm waarbij je bijvoorbeeld een huis of deel van je huis deelt met je ouders. Maar hier hebben we het over cohousing, wat onder een geheel andere categorie valt en niet verward mag worden met samenhuizen of -wonen.

Waar co-wonen nog louter het delen van een tuin of gereedschap is, gaat cohousing verder en is er minstens één leefruimte -zoals de keuken en/of eetruimte- gemeenschappelijk. Zo wordt een cohousingproject omschreven als bestaande uit 8 tot 40 uitgeruste privéwoningen met een eigen keuken en badkamer, met daarnaast uitgebreide gemeenschappelijke voorzieningen, zoals bijvoorbeeld een ontspanningsruimte. Dit kan zowel een cohousingwijk zijn, als een appartementsgebouw.

De voordelen van cohousing

In een cohousingwijk of -gebouw wonen, kent meestal een financiële en sociale keuze, maar je geniet er nog van heel wat andere voordelen. We zetten ze even op een rij.

  • Je kan genieten van wat je buren hebben. Zo kan je bijvoorbeeld gebruik maken van hun gereedschap, in ruil voor datgene wat jij in huis hebt liggen. Sharing is caring!
  • Veiligheid: omdat er meerdere gezinnen in een wijk of gebouw gehuisvest zijn, is er meer sociale controle. Ideaal voor de ouderen onder ons.
  • Cohousing is er voor alle leeftijden. Het kan dus best zijn dat je -bijvoorbeeld als jong koppel- in hetzelfde gebouw of dezelfde wijk woont met een bejaard koppel of met alleenstaanden.
  • Terwijl je zou denken dat in een open gemeenschap de privacy een issue is, wordt ieders privacy gewaardeerd.

De nadelen van cohousing

Ondanks het feit dat je met bovenstaande voordelen echt kan kiezen om cohousing te overwegen, zijn er bepaalde punten die je zeker niet over het hoofd mag zien. Want zoals met elke woonvorm, is niet alles zomaar rozengeur en maneschijn.

  • Soms kunnen gemeenschappelijke kosten toch duur uitvallen. Zo is het mogelijk dat je moet mee delen in kosten waar je zelf geen gebruik van maakt, zoals een hobbyruimte of coworkingsruimte.
  • Cohousen vraagt toewijding, want maandelijks wordt er minstens één keer vergaderd over vrij zware thema’s zoals juridische, technische, financiële aangelegenheden. Daarbij moet/mag je over alles meebeslissen en dat kan eventueel belastend zijn.
  • Je koopt geen pasklare woning, maar stapt in een project dat tijd en energie kost. Zo ben je betrokken van masterplan, naar voorontwerp, naar bouwaanvraag, de uitvoeringsplannen, de aanbesteding en ten slotte de bouw en/of oplevering. Ook dat kan intensief zijn voor sommigen, maar hoeft voor velen geen struikelblok te vormen.

Cohousen, iets voor mij?

“Cohousing, dat is niets voor mij!” Goh, dat kan, maar een leeftijd plakken op een typische cohouser, is onmogelijk. Zo kan je bijvoorbeeld wonen met een ouder koppel, een koppel met kinderen en een alleenstaande twintiger. Perfect mogelijk en dat is goed voor elke inwoner. Zo kan de alleenstaande voor co-housing kiezen omwille van het gezelschap, het jonge koppel met kinderen vindt met de oudere huisgenoten altijd een babysit en het oude koppel kan genieten van de jonge mensen die een handje toesteken of boodschappen doen. Daarnaast kan er altijd gereedschap uitgewisseld worden of kosten voor reparaties worden gedeeld. Het is een wisselwerking die je best op voorhand kan uitstippelen voor een vlotte en aangename ‘samenwerking’. 😉

Wil je je eigen deel verkopen? Dan heb je daar als eigenaar het volste recht toe. Er moet -net zoals in een appartementsgebouw-wel een basisakte getekend worden door de nieuwe koper waarin enkele standaardregels staan. Als de koper daarmee akkoord gaat, kunnen de medecohousers geen bezwaar aantekenen.

En, is cohousing iets voor jou? Laat het achter in de reacties!

Bron: Cohousingprojects.be

Share.