Met drie generaties wonen op amper 45 m²

Share.

Hoewel we als Belgen de gekende baksteen in de maag hebben, bouwen al enkele jaren een pak kleiner. Dat kopten de nieuwssites enige tijd geleden. De gemiddelde woonoppervlakte bij nieuwbouwwoningen daalde met maar liefst 30 m². Omwille van een kleiner budget, gaan we met z’n allen op zoek naar kleinere huisjes. En dat hoeft geen probleem te zijn, dat bewijst deze architect!

Wat voorafging

Voor dit idee trekken we richting de Chinese hoofdstad Peking, op een boogscheut van het wereldberoemde Tiananmenplein. Daar toverde architect Christan Taeubert een vervallen woning in een hutong -een traditionele woonwijk in China- om tot een onwaarschijnlijk pareltje. Het oude, piepkleine huisje werd gestript en onherkenbaar gemaakt. Dat was nodig, want de hutong huisjes zijn veelal in bedenkelijke staat- én het moest voldoende comfortabel zijn om drie generaties onder te brengen. Niet gemakkelijk in een woning van amper 45 m², maar hoe Taeubert dit voor elkaar kreeg, is bewonderenswaardig.

Hieronder vind je alvast de afbraakwerken terug.

Naast een volledige herinrichting van de woning, kreeg architect Taeubert de opdracht om voor het allerbelangrijkste te zorgen in Peking: frisse lucht. Met een land waarin smog even frequent voorkomt als zuivere zuurstof, was het voor een gezin met drie generaties meer dan belangrijk om een gezond binnenklimaat te creëren. Zo werd er maar liefst 100 mm isolatie aangebracht, zelfs de vloer en ramen werden zo luchtdicht mogelijk gemaakt.

Een luchtdichte woning, vraagt om een ventilatiesysteem. Niet alleen om schimmel te voorkomen, maar het geïnstalleerde ventilatiesysteem zorgt er voor een gecontroleerde stroming van schone lucht, waarbij koeling en verwarming gedurende heel het jaar geregeld is en het totale energieverbruik van het huis wordt verlaagd.

Binnenin werd er handig gebruik gemaakt van de beperkte ruimte. Zo gaat Taeubert slim om met opbergruimte en hebben de verschillende generaties voldoende ruimte om tot rust te komen. Zo zijn er maar liefst 4 slaapkamers aanwezig, is er genoeg ruimte in de woonkamer en kan de jonge spruit in de familie met een ladder naar een heuse chill-plek met een zitzak om te genieten van een boek.

Naast de vermelde leesruimte in de mezzanine, de vier slaapkamers en de woonkamer, is er uiteraard nog een badkamer, een eetkamer en een keuken. Allen zijn ze min of meer verbonden met elkaar om de openheid van de woning te garanderen. Voorts ging architect Taeubert voor het principe een huis in een huis, waar elke generatie toch zijn privacy heeft en toch samenwoont in een tijdloze en prachtige woning. Wij zijn fan!

Met drie generaties op 45 vierkante meter woonoppervlakte wonen. Zie jij het jezelf doen of woon jij zelf met meerdere generaties onder hetzelfde (kleine) dak? Laat het ons weten in de reacties!

Bron: designboom.com

Share.