Zo verwijder je vlekken uit een zetel

Share.

Een ongelukje is snel gebeurd en als je het niet snel opmerkt, zijn de gevolgen van een vlek in je zetel misschien niet te overzien. Meteen handelen bij een vieze vlek is dus belangrijk, want zo goed als elke vlek is perfect weg te werken als je ze snel genoeg aanpakt. Maar hoe verwijder je nu precies een vlek uit de zetel? Wij helpen je op weg naar een vlekkeloos resultaat!.

Situatie: Op het verjaardagsfeestje van kleine Bas zit heel de familie gezellig in de zetel met een stukje taart en een kopje koffie. Tot de enthousiaste viervoeter Fido naar het gebakje van nonkel Marcel hapt. Die schrikt, laat zijn taart vallen en neemt in de beweging ook de koffie van tante Therèse mee. Alles pardoes op de zetel. Wat nu? Krijgt Els – de mama van de jarige Bas – de vlekken ooit nog uit haar zetel?

Stoffen zetels

Allereerst is het belangrijk om te gaan kijken naar het materiaal waaruit je zetel is vervaardigd. Zo kan je -misschien bewust- gekozen hebben voor stoffen zetels omdat bij sommigen de mogelijk bestaat om de hoes eraf te halen. In sommige gevallen kan je die hoes zelfs in de wasmachine stoppen. Lees wel op voorhand de instructies op het label.

In andere gevallen mag je de hoes niet in de machine stoppen of is ze niet afneembaar. Mors je met taart, chocolade of andere vlekken waar nog vaste delen aan verbonden zijn, dan kan je ze er best afschrapen met een lepeltje. Nadien kan je met een vochtig doekje proberen om de vlek er op die manier uit de deppen. Er wordt over het algemeen afgeraden om stevig te wrijven, want dat zorgt er net voor dat de vlek zich dieper in de zetel dringt. Laat de vlek nadien drogen. Zijn er nog kringen aanwezig, dan kan je nadien proberen om met droogschuim de kring te verwijderen.

Vetstoffen in stof

Etensresten vormen na het stukje hierboven geen probleem meer. Maar vetvlekken zijn nog net iets andere koek. Zo kan je ze best verwijderen:

  • Verwijder al snel zoveel mogelijk vet door gebruik te maken van afwasmiddel en warm water. Dit pakt de vlek aan en zo onschadelijk zijn voor de zetel.
  • Droog daarna de bank met een handdoek of een theedoek. Gebruik geen hulpmiddelen, zoals een föhn, want daar gaat de stof van rimpelen.

Urinevlekken in stof

Kan je hond, kat of ander huisdiertje het toch niet ophouden? Geen probleem, een ongelukje kan gebeuren. Zo ben je er snel bij.

  • Is het ongelukje pas gebeurd en is de vlek nog vochtig, gebruik dan een keukenrol of wc papier om zoveel mogelijk urine te absorberen.
  • Maak vervolgens met een zeepje en water een sopje om te laten inwerken op de vlek.
  • Poets en droog nadien de vlek weg met een handdoekje.

Lederen zetels

Uiteraard zijn er niet alleen stoffen zetels. Bij lederen zetels is een iets andere aanpak vereist. Zijn er vetvlekken te vinden? Gebruik dan nooit echte chemische producten -zoals je bij een stoffen zetel nog wel kan proberen-, maar probeer het met een zachte, witte gum. Is de vlek nog ‘vers’, probeer dan zoveel mogelijk resten zo te verwijderen of vloeistof af te deppen.

Bij een vlek op een lederen zetel is het voorts belangrijk om na te gaan wat voor vlek het precies is. Voor de meeste werkt een sopje van zachte zeep en zuiver water het beste. Droog nadien met een handdoek. Gebruik in geen geval een haardroger om het proces te versnellen.

Skai

Onder het stukje lederen zetels, moeten we ook skai vermelden. Dat is een kunstleder die de voorbije jaren steeds aan populariteit woon. Om kunstleder te reinigen, kan je altijd gebruik maken van warm water en een schone handdoek. Net zoals bij leder zijn chemische reinigingsmiddelen of oplosmiddelen afgeraden. Ze zouden de prachtige zetels alleen maar beschadigen.

Share.