Vaarwel België: vertrek met deze 7 tips voorgoed naar het buitenland

Share.

Adios België, so long huis, Auf Wiedersehen familie, vrienden en collega’s! Geef toe, soms denken we allemaal wel eens aan emigreren. Maar waar ga je wonen en wat met je huis hier? Blijf je Belg in hart en nieren of word je Spanjaard, Amerikaan, …? Ik vroeg het aan Limburger Tom Pennings, die enkele jaren geleden verhuisde naar het zonnige Californië.

Ballen aan je lijf

Tom is een entrepreneur pur sang. Wat begon als een stage in de States draaide uit op projecten voor Google en Apple en nu een eigen bedrijf in de IT-sector, genaamd Onsophic, met vestigingen in Silicon Valley en Hasselt. Enkele jaren geleden verhuisde hij samen met zijn vrouw naar Amerika. Terwijl ik naar z’n verhaal luister, begrijp ik al snel dat, als je ons Belgenlandje wilt inruilen voor een andere stek, je een stevig paar ballen aan je lijf moet hebben. Je moet bereid zijn alles achter je te laten en je op een nieuw avontuur te storten. Risky business, als je het mij vraagt. Hoe doe je het?

Een huis zoeken in het buitenland, de tips!

Toen Tom in 2016 de definitieve oversteek naar de Verenigde Staten maakte, vond hij zijn appartement via Zillow, het Amerikaanse equivalent van Zimmo, een modern appartement, in de buurt van het centrum, kindvriendelijk en met veel faciliteiten.

De tips van Tom:

 • Weet wat je wilt en weet hoeveel je bereid bent hiervoor te betalen.
 • Zoek uit wat je belangrijk vindt in een woning, zowel voor je gezin als voor je werk en hoelang je ervoor wil pendelen.
 • Ontdek waar het leuk wonen is en waar kan je een sociaal leven opbouwen

De extra tips van Zimmo:

 • Laat je niet te snel verleiden door mooie foto’s. Ga de kandidaat-woningen ook effectief bekijken en neem iemand mee met kennis van zaken (is het huis structureel in orde, ligt het in een leuke buurt, …). Vermijd zo het risico dat je een kat in de zak koopt, dit wordt tenslotte je nieuwe thuis.
 • Schakel juridische hulp in van een advocaat en/of notaris. Ander land = andere regels, andere manier van zaken doen, …
 • Leer de taal van het land waar je gaat wonenen. Niets zo vervelend als een aannemer iets te moeten duidelijk maken terwijl hij geen woord begrijpt van wat je zegt.
 • Zorg dat je kredietwaardig bent. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld, word je credit history grondig gecheckt.

Tom verliet ons land en vertrok naar het zonnige Californië.

Wat met je huis in België?

Heb je een huis of appartement in bezit, dan heb je drie opties: je doet er niks mee, je verkoopt het zodat je extra startkapitaal hebt voor je nieuwe leven in het buitenland of je verhuurt het. Met die laatste optie hou je de deur op een kier om misschien ooit terug te keren. Het betekent wel dat je belastingen in België zal moeten betalen op die huurinkomsten. Onsophic-eigenaar Tom woonde voor z’n vertrek naar Amerika in een leuk appartement in de studentenstad Leuven. Hij overweegt dit te verhuren en iemand onder de arm te nemen hier in België om het beheer voor z’n rekening te nemen. Pienter, pienter!

Je administratie

Uit ervaring weten we allemaal dat de administratieve papiermolen wel een poosje kan duren. Onze tip is daarom: wees op tijd!

 • Ga op zoek naar je identiteitskaart, trouwakte, geboorteaktes, … Je zal ze nodig hebben.
  • Breng je gemeente op de hoogte dat je hoofdverblijfplaats naar het buitenland verhuist.
 • Neem contact op met het consulaat of de ambassade van het land waar je gaat wonen. Zij kunnen je vertellen welke documenten je nodig hebt, info geven over de verblijfsvoorwaarden, wat wel en niet mag ingevoerd worden (mag alles uit je huisraad wel mee), …
 • Niet verplicht, maar wel een goed idee om je bij aankomst in je nieuwe land bij het Belgisch consulaat of de ambassade te laten registreren (je weet maar nooit).
 • Niet onze favoriete dienst maar toch eentje om niet te vergeten: contacteer de belastingdienst Die kan je adviseren bij de keuze om je hoofdverblijfplaats al dan niet naar het buitenland over te brengen (belangrijk om te weten waar je belastingen moet betalen).
 • Sociale zekerheid: nog een belangrijke, waar krijg je later pensioen, wat als je een ongeval hebt, … Onder welke sociale wetgeving je zal vallen, is voor een groot stuk afhankelijk van het akkoord dat België heeft met andere landen. Neem zeker eens een kijkje op deze handige site met meer info voor België-verlaters. Niet zo eenvoudig allemaal, dat beaamde ook Tom toen hij het Amerikaanse systeem voor social security en healthcare onder de loep moest nemen.

Woon jij binnenkort in een land waar de zon altijd schijnt?

En met jezelf

Nog even over die ballen, emigreren is geen eenvoudige stap. Mijn gesprek met Tom was een echte eyeopener. Denk je aan een nieuw leven in het buitenland, zoek dan uit of het echt iets voor je is en ga ervoor. Stel je open voor je nieuwe omgeving, leg contacten, vind de uitdaging die bij je past en stort je op het avontuur. En vergeet niet ons een kaartje te sturen!

Auteur: KP
Bron: Belgium.be, viw.be, wikifin.be

Share.