Deze vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming

Share.

Vloerverwarming levert een aangename warmte op in je interieur. De verwarming is zowel bij nieuwbouw als bij renovatie toe te passen. Je zou denken dat niet alle vloeren combineerbaar zijn met vloerverwarming. Daarom zochten wij uit met welke vloeren jij ze binnenkort kan combineren.

Bij vloerverwarming heb je een vloer met een lage warmteweerstand nodig. Die weerstand is namelijk een belangrijke factor. De warmte moet immers meteen door de vloer heen kunnen. De meeste vloeren zijn wel ideaal om warmte te geleiden.

Houten vloeren

Lopen op een houten vloer zoals parket voelt zacht aan, zeker wanneer die ook nog eens heerlijk warm is. Over de combinatie houten vloeren en vloerverwarming moet je niet twijfelen. Hout krimpt of zet uit naargelang de vochtigheid of hoge en plotse temperatuurverschillen. Bij vloerverwarming stijgt of zakt de temperatuur zachtjes.

Let er op voor welke houtsoort je kiest. Beter dan de scheurgevoelige beuk of es zijn de eik of de tropische hardhoutsoorten of afzelia. Dit zijn stabiele houtsoorten. Kies voor een parket met een R-waarde (warmteweerstand) < 0,15 m².K/W. Bij loofhout komt dat neer op kleiner dan 22 mm. Zo voorkom je warmteverlies.

Plaatsingstip: ga voor een verlijming op onderparket en vermijd een zwevende opbouw. Zo kunnen er zich geen luchtlagen en warmteweerstand vormen.

Ook voor het leggen van laminaat geldt: opteer voor een ondervloer met lage warmteweerstand.

Tegels

Tegels in natuursteen of keramiek zijn harde materialen die bijzonder goed met vloerverwarming samengaan. Ze bieden namelijk een lage warmteweerstand. Deze materialen isoleren niet en geven de opgenomen warmte geleidelijk af aan de ruimte.

Bij keramische tegels en natuursteentegels moet je wel rekening houden met de uitzetvoegen. Wanneer deze niet gerespecteerd worden, zouden de voegen of de tegels durven barsten.

Kies bij voorkeur voor de kleinere variant om barsten te voorkomen en kies ook voor doorlopende voegen in de beide richtingen.

Pvc & Vinyl, linoleum & kurk

Materialen zoals pvc, vinyl en linoleum ideaal geleidende materialen. De vloer zal zo snel warm aanvoelen. Ze zijn zeker bestand tegen vloerverwarming.

Ook een kurkvloer is een interessant materiaal. Net zoals bij andere materialen zijn er natuurlijk wel enkele zaken waarmee je rekening moet houden. Om spanningen in de vloer te vermijden, mag de temperatuur bij kurk niet hoger oplopen dan 28 graden Celsius.

Let op een maximale weerstand van 0,15 ² K/W.

Beton

Betonnen vloeren worden populair. In combinatie met vloerverwarming is de juiste betonmix met de juiste dikte noodzakelijk. Minimaal 10 centimeter dikte is aan te bevelen. Het resultaat is dus een erg dikke vloer, geen aanrader wanneer je een beperkte opbouwhoogte wilde creëren.

Net zoals bij de tegels moet er bij opstart rekening worden gehouden met de plaatsing van uitzetvoegen, om zo het beton te kunnen laten ‘werken’. Het grote voordeel bij betonvloeren is dat bovenop de stabilisélaag, de isolatie en de vloerverwarming het beton gegoten kan worden. Een chapelaag is dus niet nodig.

Foto: Santana

Gietvloeren

Ook gietvloeren geraken meer en meer in trek omwille van de zuivere, aantrekkelijke look. Gecombineerd met vloerverwarming lukt het met de polyurethaan gietvloeren. Ook een goede combinatie is de troffelvloer, of het steentapijt, net omwille van de open vloerconstructie.

Tapijt

De enige combinatie met vloerverwarming die je best niet maakt is met tapijt, tenzij je een antistatisch tapijt neemt. Kijk net zoals bij kurk, pvc of linoleum uit naar een variant met een label. Kleine tapijten zijn overigens geen probleem omdat ze maar een deel van de vloer bedekken.

Contacteer een specialist om de beste optie voor jouw ruimten of woning te maken.

Auteur: KC
Met dank aan WTCB
Foto’s: Beltrami, Quick-Step, Santana en Vasco.

Share.