11 handige weetjes over een inboedelverzekering

Share.

Naast een brandverzekering voor je woning is het raadzaam om ook een inboedel- of huisraadverzekering af te sluiten. We serveren je alvast 11 slimme weetjes die je zeker moet weten!

Wat is een inboedelverzekering?
Met een inboedelverzekering dek je jezelf in tegen schade aan je huisraad. Onder ‘inboedel’ of ‘huisraad’ verstaan we alles wat verplaatsbaar is: je meubilair, elektrische apparaten, kleding enzovoort. De verzekering dekt schade die bijvoorbeeld kan ontstaan door blikseminslag, brand, overstromingen of diefstal. Let wel, cash geld of waardepapieren vallen niet onder de inboedelverzekering. Ook voor juwelen of kunstwerken neem je maar beter een specifieke verzekering.

1. Is dat verplicht?

Neen, een inboedelverzekering is niet verplicht, maar de meeste makelaars raden het wel aan.

2. Kan ik een inboedelverzekering afsluiten?

Jazeker. Zowel eigenaars als huurders kunnen een inboedelverzekering afsluiten.

3. Is de inboedelverzekering apart af te sluiten?

In de meeste gevallen maakt de inboedelverzekering deel uit van de brandverzekering.

4. Wat bij een flatgebouw?

In flatgebouwen wordt meestal een brandverzekering voor het volledige gebouw (een blokpolis, red.) afgesloten en kunnen zowel eigenaars als huurders een aparte inboedelverzekering afsluiten.

5. Kan je korting krijgen op je inboedelverzekering?

Financiële instellingen geven je vaak een korting als je er naast een hypotheek ook een brandverzekering afsluit. Desgewenst kun je de inboedelverzekering apart bij je vertrouwde makelaar afsluiten.

6. Welke inboedel telt?

Om je inboedel zo nauwkeurig mogelijk te verzekeren, kun je – al dan niet samen met je makelaar – een complete inventaris opstellen. Je doorloopt kamer per kamer en noteert elk voorwerp en het bedrag dat je nodig hebt om het te vervangen. Dat is een tijdrovende klus maar hiermee voorkom je dat je onderverzekerd bent.

7. Hoe berekenen ze je inboedel?

Bij het opstellen van een inventaris tel je de nieuwwaarde. Zelfs als je een bed of salon tweedehands hebt aangekocht. Kwestie van bij schade het bedrag uitgekeerd te krijgen waarmee je een nieuw bed of salon kunt aanschaffen.

8. Kan je een vast bedrag verzekeren?

Heb je geen zin of tijd om een complete inventaris op te stellen? Dan kun je je inboedel ook voor een vast bedrag verzekeren; 50.000 euro bijvoorbeeld. Om onderverzekering te voorkomen kun je ook opteren voor een verzekering in eerste risico. Op die manier verzeker je de inhoud voor een vastgesteld maximumbedrag.

9. Hoe kan je nog een inboedelverzekering bepalen?

Een andere oplossing – de meest gangbare – is om een inboedelwaarde op te stellen aan de hand van een zogenoemd evaluatierooster. De makelaar zal dan een schatting maken. Hij houdt onder andere rekening met het aantal ruimtes en de afwerkingsgraad van de woning.

10. Wat met enorm waardevolle spullen?

Heb je dure kunstwerken of veel juwelen in huis? Dan is het raadzaam om te kiezen voor een verzekering op maat. Bovendien bewaar je facturen, foto’s en certificaten van deze kostbare eigendommen maar beter op een veilige plek.

11. Hoeveel kost je inboedelverzekering?

Wil je graag weten hoeveel de premie voor een inboedelverzekering ongeveer bedraagt? Via verzekeringen.be kun je snel en eenvoudig prijzen van verschillende onafhankelijke makelaars laten simuleren en vergelijken.

Jezelf verzekeren is dus een must. Lees hier welke verzekeringen je best afsluit.

Auteur: EM

Share.