De 10 grootste architecten aller tijden

Share.

Wie weleens een citytrip plant, komt terug naar huis met heel wat fotomateriaal waar jijzelf en ongetwijfeld de allermooiste gebouwen uit de bezochte stad haarscherp op staan. En iedereen kent wel die typische foto’s aan de Eiffeltoren, of de geposeerde plaatjes aan de Toren van Pisa. Maar naast Gustav Eiffel en Guglielmo en Bonanno Pisano zijn er nog wat toppers die de voorbije eeuwen enkele pareltjes afwerkten.

Eerst en vooral kunnen we met architectuur héél ver terug in de tijd gaan. Zo waren Phidias (Partenon, Griekenland) en Imhotep (Piramide, Egypte) meer dan 2.000 jaar geleden de grondleggers van bouwwerken die in de 21e eeuw nog steeds bezocht worden en in goede staat zijn. Ook de Spanjaard Antoni Gaudí was begin vorige eeuw met de legendarische Sagrada Familia en Park Güell de grondlegger van de architectuur in Barcelona.

1. Ludwig Mies Van der Rohe

De Duits-Amerikaanse architect zag als architect het levenslicht toen hij als eerste een wolkenkrabber met een stalen geraamte bouwde dat bedekt is met enorme glazen vlakken. Op zijn 44e werd hij tevens directeur van het Bauhaus, een beroemde school voor kunst en architectuur, waar een nieuwe stijl werd bedacht, tot de nazi’s de school sloten.

Met de slogan Less is More vanuit het Bauhaus, ontwierp Mies in een minimalistische stijl onder andere het Barcelonapaviljoen, gebouwd om Duitsland te vertegenwoordigen tijdens de internationale tentoonstelling van 1929 in Barcelona.

2. Frank Lloyd Wright

Architectuur werd er bij de familie Wright met de paplepel gebracht, want nog voor zijn geboorte hing zijn kinderkamer vol met Engelse kathedralen. Wright is gekend om het Fallingwater, een museumwoning in de bossen van het Alleghenygebergte, Pennsylvania. Het huis is gebouwd rond een waterval en is naast het Guggenheim Museum in New York -dat overigens gelijkt op een slak- één van Wrights meesterwerken.

3. Santiago Calatrava

Eén van de weinige architecten in dit lijstje die nog in leven is, en wat zijn we daar blij mee! De Spanjaard wordt gezien als de nieuwe Gaudi en is één van de grootste architecten. Met “Architectuur, techniek en industriële vormgeving kunnen een bijdrage leveren aan de kunst” leverde Calatrava een uitspraak dat zijn werk belichaamde. Als ontwerper van onder andere het station van Luik-Guillemins en het Olympische Stadion van Athene 2004 voegde hij de daad bij het woord.

4. Le Corbusier

Le Corbusier was een van de eerste architecten die over heel de wereld bouwwerken optrok. Door zijn invloedrijke stijl wordt hij zelfs dé architect van de 20e eeuw genoemd. Van paleizen, tot parlementsgebouwen, musea en gewone woningen. Alles kon van de hand van Le Corbusier zijn. Zo ook Het Huis Guiette, dat gelegen is in Antwerpen en door de Unesco tot werelderfgoed werd verklaard.

5. Friedenreich Hundertwasser

Misschien niet meteen de eerste keuze voor jouw woning, maar origineel was de Oostenrijker wel. Hij stond bekend om kleurrijke gebouwen zonder rechte lijnen en een mens- en milieuvriendelijke bouwwijze.

6. Norman Foster

Ook Norman Foster leeft gelukkig nog. De 82-jarige Brit stond in zijn actieve carrière gekend als visionair. Zo ontwierp hij enkele uitzonderlijke pareltjes, zoals de voetgangersbrug Millennium Bridge in Londen en in dezelfde stad het kantoorgebouw 30 St Mary Axe (foto). Daarnaast was hij verantwoordelijk voor het ontwerp van wolkenkrabber Hearst Tower in New York en de renovatie van Camp Nou, het stadion van voetbalclub FC Barcelona.

7. Frank Gehry

Ook de Canadees-Amerikaanse architect Frank Gehry kunnen we moeiteloos in het rijtje visionairs plaatsen. De 88-jarige Gehry is verantwoordelijk voor het Dansende Huis in Tsjechië en het indrukwekkende Guggenheim Museum in Bilbao, dat plots verrees op een voormalig haventerrein bij de oude Baskische binnenstad.

8. Philip Johnson

Hij heeft net geen honderd kaarsjes mogen uitblazen, maar toch vieren we het bestaan van Philip Johnson, halverwege de 20e eeuw één van de smaakmakers in de architectenwereld. Als hoofd van de afdeling architectuur in het Museum of Modern Art kwam hij bijna dagelijks in contact met de grootste architecten ter wereld, waardoor hijzelf meer dan ooit werd geïnspireerd om zelf te ontwerpen: van The Glass House (foto) als eerste noemenswaardige werk, tot La Puerta De Europa, de bekende torens in Madrid.

9. Jørn Utzon

Iedereen ken zijn ontwerp wel, maar niemand kent de man achter het Sydney Opera House. Het plan om het Australische gebouw aan de haven van Sydney te bouwen, ontstond reeds in 1955. Jørn Utzon won toen een georganiseerde architectuurwedstrijd met het ontwerp zoals we ze kennen, ontworpen zonder meetlat of rekenmachine, gewoon uit de losse pot. Maar liefst 52 jaar later werd het Sydney Opera House opgenomen op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staat. Hiermee was Utzon nog maar de tweede architect van wie een gebouw nog tijdens zijn leven aan deze lijst werd toegevoegd. Hij overleed een jaar later.

10. Victor Horta

En ten slotte hebben we nog een Belg in de lijst staan! Victor Horta, de man die ooit op de briefjes van 2000 Belgische Frank stond (waar is de tijd), is gekend om zijn ontwerpen in en rond het Brusselse. Van het Hortahuis, tot het Brusselse Centraal Station. Met vier gebouwen die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan, is Horta één van de belangrijkste Belgische architecten ooit.

Share.