Heropname van een krediet: voor- en nadelen

Share.

Heb je enkele jaren geleden een hypothecair krediet afgesloten om je woning te financieren en wil je vandaag renoveren of uitbreiden? Dan kan een wederopname geschikt zijn. We zetten de voor- en nadelen even op een rijtje.

Zodra je al een deel van je hypothecair krediet afgelost hebt, kun je – onder bepaalde voorwaarden – het terugbetaalde kapitaal opnieuw lenen. Het grootste voordeel is dat je hiervoor geen notaris nodig hebt en dus heel wat kosten kunt besparen. Maak gerust een afspraak bij je financiële instelling om naar de exacte voorwaarden te vragen.

Een voorbeeld: Dominique en Dirk kochten in 2005 een woning en leenden hiervoor 180.000 euro. Vandaag hebben ze al zo’n 60.000 euro afbetaald. Ze willen hun woning uitbreiden met een extra kinderkamer en plannen nog enkele kleine renovaties. Uit de opgevraagde offertes blijkt dat ze zo’n 45.000 euro nodig zullen hebben. Dat bedrag ligt lager dan het reeds afbetaalde bedrag van hun hypotheek waardoor een heropname mogelijk is. Ze stappen naar hun financiële instelling, kiezen zelf een looptijd en kunnen – zonder verplichting – ook een schuldsaldoverzekering afsluiten.

Voordelen van een heropname van een krediet

  • Je betaalt bij een heropname van een krediet geen nieuwe akte- of notariskosten.
  • Je kunt zelf het bedrag van de heropname kiezen. Dit bedraagt maximaal het reeds afgeloste bedrag.
  • Je bepaalt de looptijd van de wederopname zelf. Dat moet per definitie niet hetzelfde zijn als de resterende looptijd van het bestaande krediet.
  • Volstaat het bedrag voor de heropname niet? Dan kun je dit eventueel combineren met een tweede hypothecair krediet. Op dit nieuwe krediet betaal je uiteraard wél notariskosten.

Nadelen van een heropname van een krediet

  • Je financiële instelling zal dossierkosten aanrekenen omdat het bestaand dossier aangepast moet worden. Reken toch al snel op zo’n 250 euro.
  • Je kunt maximaal het reeds afbetaalde bedrag opnieuw opnemen. Wil je meer ontlenen? Dan moet je nog een tweede hypotheek openen en daar betaal je dan sowieso wel notariskosten op.

Opmerkingen

  • De wederopname is geldig voor renovatiewerken, verbeteringen, uitbreidingen aan een onroerend goed of zelfs voor de aankoop van een tweede woning of bouwgrond.
  • Voor een heropname wordt de huidige rentevoet toegepast. Die kan dus een stuk hoger of lager liggen dan de rentevoet van het bestaande krediet.
  • Je kiest zelf of je ook een schuldsaldoverzekering afsluit voor het bedrag van de heropname. Dit is echter niet verplicht.

Auteur: EM

Share.

Leave A Reply