Hoe verzeker je je tijdens het bouwen?

Share.

“Wat je zelf doet, doe je meestal beter.” Die uitspraak zit bij de meesten van ons ingebakken, net als de figuurlijke baksteen in onze maag. Je hebt de skills om zelf je huis te bouwen of je wilt flink wat besparen door je aannemer een handje te helpen. Super! Maar wat als er tijdens de bouwwerken iets gebeurt? Ben je dan verzekerd of kan je je überhaupt wel voor zoiets verzekeren? Ik zocht het uit.

Wat kan er nu misgaan?

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zo las ik een tweetal weken geleden in de krant: “Woning stort in tijdens verbouwingswerken”. De woning moest worden gestut en de aanpalende woning was mogelijk onbewoonbaar. Da’s even slikken! Het is snel gebeurd, iemand raakt gewond, het huis van je buren wordt per ongeluk beschadigd, je pallet cementzakken wordt gestolen, een hevige storm blaast een muur omver, … Kortom, er kan heel wat misgaan. Gelukkig kan je je daartegen verzekeren, toch?

Welke verzekering wil ik?

Met al die dingen in het achterhoofd willen we een goede verzekering die volgende dingen dekt:

  • Schade aan het huis in opbouw: door bijvoorbeeld een brand of overstroming.
  • Schade aan derden: bijvoorbeeld aan de woning van je buren door een verzakking.
  • Diefstal: bouwmateriaal of machines die op de werf gestolen worden.
  • Faillissement of overlijden van de aannemer: werk je samen met een aannemer en verdwijnt die plots van het toneel, dan moet je een nieuwe zoeken die mogelijk meer vraagt dan wat je origineel begroot had. In dat geval is het wel handig dat je een steuntje hebt.
  • Ongevallenverzekering: iemand die je komt helpen op de werf, raakt gewond of erger, overlijdt.

Welke verzekering kan ik nemen?

Om er al voor te zorgen dat we gedekt zijn in geval van materiële schade bieden bijna alle verzekeringsmaatschappijen een Alle BouwplaatsRisico’s-verzekering of kortweg ABR-verzekering aan. Die verzekert je in geval van schade aan het bouwwerk, maar vaak ook bij diefstal van het bouwmateriaal en schade tegenover derden. Ze zorgt er daarnaast voor dat je sneller terug aan de slag kan in geval van onenigheid met bijvoorbeeld de aannemer. Een rechtszaak zou immers voor een langere periode de werken kunnen stilleggen, en dat wil je niet, toch?

Wie kan zich verzekeren?

Het blijkt niet zo eenvoudig om zo’n verzekering af te sluiten als particulier. Verzekeringsmaatschappijen zijn immers niet zo zeker van jouw vakkennis als zelfbouwer. Dat bemoeilijkt het inschatten van het risico. Het is ook een beetje dubbel om jezelf in te dekken tegen schade of fouten die je zelf veroorzaakt kan hebben en jezelf daarvoor aansprakelijk te houden. Daarom bekijken de verzekeringsmakelaars dit soort dossiers vaak geval per geval. Voor architecten en aannemers is het makkelijker dergelijke verzekering te nemen. Werk je met hen samen, check dan zeker of en welke verzekering zij al hebben afgesloten voor je project.

Niet onbelangrijk

Niet alle ABR-verzekeringen dekken dezelfde risico’s. Het is zeker niet onverstandig om bij de verschillende maatschappijen aan te kloppen en af te wegen welke dekking ze aanbieden. Want voorkomen is beter dan genezen. Zo worden ongevallen vaak niet gedekt door een ABR-verzekering. Daarom is een goede ongevallenverzekering voor jezelf en je helpers zeker een must. En denk eraan, goedkoper is niet altijd beter. Zo zal de prijs van je verzekering afhangen van de waarde van de woning en de grootte van het risico (bij een open bebouwing heb je bijvoorbeeld immers minder kans om het huis van je buren te beschadigen). Check ook het bedrag van de franchise en welke voorwaarden er verbonden zijn aan de verzekering (moet je bijvoorbeeld ook andere polissen hebben bij deze maatschappij).

Wat hebben we vandaag geleerd?

We houden graag hout vast om te voorkomen dat er dingen foutlopen. Maar om extra zeker te zijn, neem je best voor de start van de werken contact op met je verzekeringsmaatschappij, of – maatschappijen (als je wilt vergelijken) om:

  • een bouwverzekering af te sluiten, bijvoorbeeld een ABR-verzekering,
  • een ongevallenverzekering af te sluiten voor jou en je helpers,
  • samen na te gaan welke mogelijkheden er zijn om je zo goed mogelijk in te dekken bij faillissement van je aannemer, schade, diefstal of ongelukken.

Auteur: KP

Share.