Ecologisch verwarmen: 3 opties op een rij

Share.

Tijdens de koudere maanden van het jaar draait onze verwarming meestal op volle toeren. Gelukkig bestaan er heel wat installaties om je huis op een ecologische manier te verwarmen. Dat kan heel wat schelen aan energieverbruik op je factuur.

Ecologisch verwarmen kan op verschillende manieren, waarbij de impact op het milieu uiteraard liefst zo laag mogelijk wordt gehouden. Maar dat is lang niet het enige voordeel: zo zijn de ecologische oplossingen vaak ook voordeliger dan verwarmen met fossiele brandstoffen en kun je genieten van een aantal premies van de overheid. Wij zetten alvast enkele opties op een rijtje.

1. De pelletkachel

Als je huidige centrale verwarming aan vervanging toe is, kun je misschien wel een pelletkachel overwegen. Pellets is een brandstof op basis van hout en is CO2-neutraal waardoor het een erg milieuvriendelijke en ecologische manier van verwarmen is. Pellets worden meestal gemaakt van het afval van houtzagerijen, er moeten dus geen bomen sneuvelen voor deze manier van verwarmen. Een pelletkachel kan bovendien zowel gebruikt worden als hoofdverwarming of als bijverwarming van je huis.

Pelletkachels zijn in verschillende uitvoeringen en kleuren te verkrijgen en passen dus in elke soort woning. Je kiest je kachel perfect op maat van je behoeften. Daarnaast kun je de kachels vaak ook via afstandsbediening of met je smartphone bedienen waardoor je je woning op de perfecte temperatuur kunt houden.

Foto: Heta

De voor- en nadelen van een pelletkachel lees je hier!

2. De warmtepomp

Een warmtepomp is net zoals de pelletkachel een erg duurzame manier om je woning te verwarmen. Dit komt omdat een warmtepomp warmte uit de omgeving (de buitenlucht, grondwater of de bodem) gebruikt om je woning te verwarmen en je sanitair van warm water te voorzien. Hiervoor heeft de pomp slechts een hele kleine hoeveelheid energie voor nodig waardoor je verbruik sterk zal dalen. De pomp kan 65 tot 80% van haar energie gewoon winnen uit de omgeving, de rest haalt ze van het energienet.

Groene investeringen_Zimmo_warmtepomp

Ook de CO2-uitstoot van dit systeem is veel lager dan bij een klassieke verwarming. Koppel je een warmtepomp dan ook nog eens aan je zonnepanelen dan ben je 100% ecologisch je huis aan het verwarmen. Wist je al dat je voor de installatie van een warmtepomp een premie kunt aanvragen bij je netwerkbeheerder? Neem vóór de plaatsing van de warmtepomp contact op met uw elektriciteitsnetbeheerder en -installateur.

3. De zonneboiler

Naast het gebruik van zonnepanelen voor het opwekken van elektriciteit zijn er ook zonneboilers op de markt die je woning van warm water kunnen voorzien. Hierdoor kun je op jaarbasis tot 60% energie besparen op je warm water voor in de badkamer en de keuken. Bovendien zijn dit type boilers ook erg milieuvriendelijk en hebben ze een lage CO2-uitstoot.

Een zonneboiler bestaat uit twee belangrijke onderdelen namelijk: het opslagvat en de thermische zonnecollectoren die op het dak worden geïnstalleerd. De zonnecollectoren zetten zonlicht om in warmte, deze warmte wordt vervolgens opgeslagen in het vat en kan later gebruikt worden om je leidingwater te verwarmen. Een lekker warm bad nemen in de winter was nog nooit zo ecologisch!

Groene investeringen_Zimmo_zonneboiler buiten

Bovendien geven een aantal gemeenten en provincies en ook netbeheerders een premie voor de installatie van een zonneboiler waardoor deze optie nog beter is voor je portefeuille, vergeet dit dus zeker niet even te checken. Hier vind je daarover meer informatie.

Bekijk ook de tips in deze video:

Auteur: KCL

Share.