35 concrete tips om meer te doen met minder elektriciteit

Share.

Elektriciteit wordt jaar na jaar duurder. We schipperen met zijn allen tussen verschillende energieleveranciers om een paar euro te besparen. Maar ken je dé oplossing om een torenhoge energiefactuur te vermijden? Die is poepsimpel: gewoon minder verbruiken. Onmogelijk? Vergeet het. Na de kernramp in Fukushima wisten de Japanners hun energieverbruik te verlagen met maar liefst 20%. We geven je alvast 35 meteen toe te passen tips mee!

Gebruik je gezond verstand

 1. Laat het licht niet onnodig branden
 2. Zet apparaten uit in plaats van in standby
 3. Wees ook solidair en beperk je verbruik, zeker tussen 17 en 20 uur, wanneer de vraag naar elektriciteit het hoogst is.
 4. Noteer regelmatig de meterstand van elektriciteit. Zo kom je te weten wanneer de grote energieverbruikers actief zijn.

Verlichting

 1. Heb je nog gloeilampen of halogeenlampen in huis? Op plaatsen waar het licht vaak brandt, vervang je die door spaarlampen of de nog energiezuinigere led-lampen. Binnen kies je best voor gezellige dimbare warmwitte leds.
 2. Beperk het aantal lampen in je woonst, plaats ze strategisch en kies hun lichtsterkte in functie van wat je wilt doen (koken, lezen, tv-kijken …).
 3. Installeer een bewegingsmelder in de hal, de garage en de kelder.

Verwarmen en koelen

 1. Zet je verwarming 1°C lager. Zo bespaar je 7 procent van je energieverbruik. En je kan altijd een (extra) trui aantrekken.
 2. Laat ’s nachts, of als je overdag niet thuis bent, de temperatuur in de leefruimten zakken tot 15 à 16 °C.
 3. Elektrische bijverwarming kan bijvoorbeeld nuttig zijn om heel kort een badkamer op te warmen, maar probeer het gebruik ervan te beperken.
 4. Sluit ’s avonds de gordijnen of rolluiken. Zo hou je de warmte binnen in huis.
 5. Een airco kan voor de nodige koeling zorgen, maar is een echte energievreter. Gebruik hem dus zo weinig mogelijk.

Wassen, drogen en strijken

 1. Kies voor een wasmachine en droogkast met een A+++-label. Die verbruiken maar liefst vijf keer minder elektriciteit dan de gemiddelde wasmachine en droogkast, oftewel een besparing van 240 euro tesamen per jaar.
 2. Hang de was regelmatig buiten, ook buiten de zomermaanden. Een beetje zon en wind volstaat. Op regenachtige dagen zet je het droogrekje gewoon binnen.
 3. Voor witte was is 60 °C meestal ruim voldoende. Was alleen op hogere temperaturen als dat echt nodig is.
 4. Wacht met wassen tot je genoeg wasgoed hebt voor een volle machine. Laat je wasgoed goed zwieren (op 1.200 à 1600 toeren/minuut ) vooraleer je het in de droogkast stopt. Zo bespaar je bij het drogen al snel 20 à 25 procent energie.
 5. Maak de stoffilter van de droogkast telkens goed schoon. Stofdeeltjes belemmeren het wegblazen van de warme, vochtige lucht, waardoor extra energie verbruikt wordt.
 6. Beperk je strijk door de droge was onmiddellijk op te plooien, en strijk alleen kledingstukken die te veel gekreukt zijn. Een uur strijken verbruikt al snel 1,5 tot 2 kWh of 30 à 40 eurocent.

In de keuken

 1. Kies voor een A+++ diepvriezer of koelkast. Die zijn maar liefst 60 procent zuiniger dan een A diepvriezer of koelkast en verbruiken amper 15 euro per jaar.
 2. Open de koelkast of diepvriezer telkens zo kort mogelijk
 3. Zet er geen warme voedingswaren in. Laat producten eerst afkoelen.
 4. Laat ingevroren producten ontdooien in de koelkast. Ze helpen zo je koelkast koud te houden.
 5. Houd orde in je diepvriezer. Zo vind je alles snel terug en hoeft het deksel of de deur niet lang open te blijven.
 6. De ideale temperatuur in een koelkast is 4 à 6 °C, en – 18 °C in een diepvries. Een lagere temperatuur kost onnodig energie. Elke graad lager komt overeen met 5 procent extra verbruik.
 7. Ontdooi je toestellen regelmatig. De rijmlaag die ontstaat door vocht dat zich op termijn op de wanden zet, zorgt er immers voor dat jet toestel slechter gaat renderen en het stroomverbruik stijgt.
 8. Steek je diepvries zo vol mogelijk. Desnoods met piepschuim. Zo kan er bij het openen van de diepvriezer minder warme lucht naar binnen stromen.

27. Met de hand afwassen is niet zuiniger dan afwassen met de vaatwasser. Je verbruikt al snel minstens 10 liter water. Zet een elektrische boiler trouwens pas aan als je warm water nodig hebt.

28. Zet de vaatwasmachine pas aan als ze helemaal vol is.

29. Elektrische kookplaten blijven nog een tijdje nawarmen. Schakel elektrische kookplaten uit even voor het einde van de bereidingstijd, en maak gebruik van de restwarmte.

30. De energiezuinigste elektrische kookplaat werkt op inductie. Die verbruiken 40 procent minder energie dan een klassieke elektrische kookplaat.

31. Warm een oven alleen voor als dat echt moet. Open tijdens het koken de oven niet te lang en ook niet te dikwijls.

32. Gebruik een microgolfoven voor het bereiden van kleinere maaltijden, die verbruikt minder dan een oven. Verspreid het voedsel uit elkaar in een platte schotel, zo warmt het sneller op.

33. Laat je koffiezet niet te lang aanstaan. Giet je warme koffie in een thermos. Laat ook de afzuigkap niet langer aanstaan dan nodig is en zet ze niet altijd op maximale capaciteit. Reinig of vervang regelmatig de filters.

Ontspanning

34. Tot 10 procent van ons elektriciteitsverbruik is sluipverbruik: Opladers, tv’s, modems, decoders … Zet deze apparaten zoveel mogelijk volledig uit met een aan/ uit-knop of via een stekkerdoos.

35. Als je elke dag vier uur kijkt en de decoder twintig uur in standby laat staan, kost je dat 25 euro per jaar. Drie kwart daarvan is standbyverbruik. Zet hem dus op lage energiestand of volledig uit.

Zo, een hele lijst. Welke tips passen jullie toe? Of hebben jullie nog bijkomende tips?
Laat het ons weten in de reacties!

Auteur: PJG

Share.