Wat heb je zeker nodig als je alleen of samen gaat wonen?

Share.

Ga jij binnenkort alleen wonen of heb je een huis gekocht of gehuurd samen met je vriend(in)? Dan heb je ongetwijfeld nood aan een kleine survival checklist met spullen die je zeker nodig gaat hebben.

Een bed, een tv, borden en bestek, we kopen het allemaal aan als we samen of alleen gaan wonen. Het zijn meteen ook de leukste spullen om uit te kiezen in de winkel, want wie wil er nu geen spiksplinternieuwe televisie kopen voor in de nieuwe woning? Maar denk je ook aan de niet zo glamoureuze benodigdheden? Wij sommen ze voor je op.

1. Rookdetector en brandblusser

Safety First! Het is verplicht om een rookdetector en brandblusser in huis te hebben als je een woning huurt. Ook als je een huis of appartement koopt, is het veiliger om deze twee items in huis te hebben. In sommige gevallen van een koopwoning (bijv. als het huis nog moet gebouwd worden of als je renoveert met een stedenbouwkundige vergunning) is een rookmelder verplicht. Meer informatie daarover vind je op de website van Vlaanderen.be.

Er is zelfs een parlementsvoorstel goedgekeurd om tegen 2020 alle woningen in Vlaanderen verplicht uit te rusten met een rookmelder op iedere verdieping. Plaats de rookdetector niet te dicht bij je keukenapparatuur, want een kleine misstap in de keuken zou het alarm al kunnen doen afgaan. Check ook regelmatig of de batterijen van de detector nog niet aan vervanging toe zijn.

2. Zaklamp

Niet het eerste waar je aan denkt, maar enorm handig om in huis te hebben: een zaklamp (of een mobiele telefoon met een evengoed alternatief lampje). Als de stroom uitvalt, kun je veel oplossen met kaarsen. Maar als je echt grondig in de elektriciteitskast moet kijken, is een zaklamp toch handiger. Je hebt tegenwoordig zelfs al zaklampen die je kunt opwinden, dan loop je geen risico om met lege batterijen te zitten. Ook je gsm kan een goed alternatief bieden uiteraard, maar kijk wel even na op jouw exemplaar een zaklampfunctie heeft.

3. Ontstopper

De ontstopper is officieel het minst glamoureuze voorwerp op deze lijst, maar hij is wel enorm praktisch. Om ervoor te zorgen dat je leidingen niet te snel verstoppen en je je ontstopper dus niet te vaak nodig hebt, gebruik je best regelmatig een vloeibare ontstopper om de leidingen te onderhouden.

4. EHBO-kit

Stel een goede EHBO-kit samen en beperk je zeker niet alleen tot pleisters en wat verband. Zorg ook dat er een goede pijnstiller en iets tegen verkoudheid en keelpijn in zit. Vraag raad bij de apotheker over wat je best allemaal in huis haalt. En euhm, volg misschien eens een EHBO-cursus, altijd handig!

5. Grote schoonmaak

Met een dweil, allesreiniger en een spons kom je al heel ver, maar misschien heb je toch nog net iets meer schoonmaakproducten nodig. Vergeet je apparaten en tools niet. Want zonder stofzuiger, een aftrekker en een emmer zal er van kuisen niet veel in huis komen.

6. Gereedschapskoffer

Het zal niet lang duren vooraleer je hier en daar een kadertje tegen de muur wilt hangen. En dan heb je je gereedschapskoffer nodig. Het moet geen uitgebreid exemplaar zijn, maar een hamer en schroevendraaier komen vaak van pas.

Tip: Niet veel startkapitaal? Koop tweedehands

Tegenwoordig vind je online heel wat ‘marktplaatsen’ waar spullen een tweede leven krijgen, sommige items verkeren zelfs nog in nieuwstaat. Soms kun je er zelfs hele inboedels voor een prijsje scoren van mensen die naar het buitenland verhuizen. Of hou je bijvoorbeeld van vintage en retro in je interieur? Ook hiervoor kun je het internet gebruiken om originele items te vinden. Door slim te zoeken, kun je vaak heel wat besparen! Succes

Share.