Mag ik mijn woning verhuren via Airbnb?

Share.

Dankzij Airbnb kun je online een kamer, appartement of volledig huis voor één of meerdere dagen huren. Wereldwijd zijn er al meer dan 260 miljoen overnachtingen in 191 verschillende landen geboekt. Van een studio of appartement voor één nacht tot een kasteel voor een week. Heb jij ook een kamer of volledige woning die je graag aan toeristen, zakenmensen of vrienden wilt verhuren? Lees dan snel even dit artikel!

De gedeelde economie is erg hot. We delen auto’s, werkplekken, groentetuintjes en via Airbnb zelfs onze eigen woningen. Wil jij zelf ook graag een centje bijverdienen? Uiteraard hangen daar verschillende wetten aan vast. Helaas verschillen die van land tot land. In sommige gevallen moet je een vergunning aanvragen, soms ben je zelfs verplicht om toeristentaks te innen en af te dragen. We scheppen wat duidelijkheid met deze 10 dingen die je zeker moet weten!

1. Het Vlaams Logiesdecreet regelt de verhuur van een kamer of woning aan toeristen. Ook als je via Airbnb wilt verhuren, val je onder het decreet en moet je je aan een aantal regels houden. Zo zijn er onder andere minimumeisen op vlak van brandveiligheid, hygiëne en comfort.

2. Je bent verplicht om je in te schrijven via het Vlaamse logiesinformatiesysteem.

3. Je moet een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid kunnen voorleggen én een brandveiligheidsattest dat door de lokale brandweer ondertekend is. Vraag hiervoor advies aan je makelaar.

4. Volgens notaris.be ben je enkel verplicht om een melding te doen bij het Departement Internationaal Vlaanderen (Dienst Toeristische Logies) als je maximaal 2 kamers voor maximaal 8 gasten verhuurt. Een vergunning is dus pas nodig bij 3 of meer kamers voor 9 of meer toeristen.

5. In Brussel heb je zelfs een stedenbouwkundig attest, een eigendomsbewijs en een bewijs van goed gedrag en zeden nodig.

6. Een EHBO-kit en een overzicht van de belangrijkste noodnummers is eveneens verplicht in de woning aanwezig.

7. Onderverhuren is bij wet nog altijd verboden. Je kunt dus enkel een kamer of gastenverblijf via Airbnb aanbieden als je zelf de eigenaar bent. Uitzonderingen op onderverhuren? Die lees je hier!

8. Je bent verplicht om de huurinkomsten aan te geven op je belastingbrief. Op fiscaal vlak was er vroeger wel wat onduidelijkheid. Sinds kort is er een specifiek belastingregime voor de deeleconomie. Verdien je minder dan 5.100 euro per jaar? Dan betaal je 10% belastingen en ontsnap je aan btw- en socialezekerheidsverplichtingen. Verdien je meer dan 5.100 euro? Dan beschouwt de fiscus de inkomsten als beroepsinkomsten. Hierop betaal je de gebruikelijke progressieve belastingtarieven. Meer informatie vind je hier.

9. Wie regelmatig verhuurt, zal zich moeten inschrijven in de Kruispuntbank van Ondernemingen.

10. De Federale Overheidsdienst Financiën controleert streng. Wie niet in orde is met de regels, riskeert boetes tot 25.000 euro.

Tip: Het aanbod in ons land is ontzettend groot. Neem gerust eens een kijkje voor een leuke dichtbij-vakantie! Voor meer informatie over verantwoord verhuren, kun je terecht in de FAQ van Airbnb. Daar vind je flink wat tips die afgestemd zijn op de Belgische wetten.

Auteur: EM
Bron: Airbnb, Toerisme Vlaanderen, FOD Financiën, Notaris.be en Vlaanderen.be
Foto’s: Airbnb

Share.