Een huis kopen voor 50 euro, kan dat echt?

Share.

Terwijl bijna elke Vlaming een ruime tijd moet sparen en zelfs van bank naar bank moet hollen om een huis te kopen, zien we af en toe aanbiedingen die te mooi om waar lijken te zijn. Een super-de-luxe penthouse aanbieden voor een huurprijs van 500 euro en de meeste alarmbelletjes beginnen al te linken. Maar plots zie je iets anders staan: ‘huis te koop, 50 euro’. WAT? En we vergeten plots het alarm in ons hoofd te laten afgaan.

Hoe kan dit?

Af en toe zien we de spectaculaire krantenkoppen opduiken, waarbij een huis voor 50 euro te koop staat. Addertje onder het gras: zelfs al betaal je 50 euro, dat betekent niet dat jij de eigenaar wordt? Huh, hoe kan dat!? Wel, dat addertje is nu net dat je met 50 euro kans maakt om de woning te kopen. Zo worden er bijvoorbeeld 5.000 lotjes van 50 euro verkocht, waarbij er 5.000 mensen meedingen naar de hoofdprijs, in dit geval een woning van 250.000 euro. De kans om een huis op die manier aan te kopen is groter dan pakweg de lotto winnen, maar is dat legaal?

Meedoen en fingers crossed, of niet?

Mag dit?

Eerst en vooral, je huis verloten mag officieel niet. Artikel 1 uit de Wet van 31 december 1851 op de loterijen meldt namelijk dat loterijen van onroerende goederen verboden zijn en uitzonderingen zijn slechts in beperkte mate toegelaten. De uitzonderingen hierop zijn de loterijen toegelaten door de bevoegde administratieve overheid en uitsluitend bestemd voor weldadigheidsacties.

Wil je dus van je huis of appartement de hoofdprijs maken van een kansspel, dan wordt dat door de kansspelcommissie tegengehouden. Je hebt namelijk voor elke loterij een vergunning nodig en aan dergelijke privé-initiatieven geeft de commissie geen vergunning mee. Het organiseren van zo’n loterij voor privé-doeleinden mag dan wel ludiek zijn, ze zijn strafbaar artikelen 302 en 303 van het Strafwetboek voorzien gevangenisstraffen en geldboeten voor deze feiten.

Registratierechten

Nog iets om bij stil te staan zijn de registratierechten die je sowieso moet betalen op een woning. In het geval van bovenstaand voorbeeld volstaat het dus niet om enkel het lotje van 50 euro te kopen en zo je droomhuis van 250.000 euro in de wacht te slepen. Staat de woning op Vlaams grondgebied, dan moet je als ‘winnaar’ eerst 10% (voorlopig, vanaf juni verandert dit), goed voor zo’n 25.000 euro neertellen. Let wel, verkoopt de aanbieder meer lotjes -goed voor 300.000 euro- dan betaalt de nieuwe eigenaar meer registratierechten.

Schenking of niet?

En daar stopt het helaas niet bij. Mogelijk mengt de fiscus zich nog in de debatten. Indien hij oordeelt dat zulke transacties kunnen worden gecatalogiseerd als ‘schenking‘, dan komt daar nog een stevig percentage bij. Zo betaal je voor zo’n schenking uit het voorbeeld hierboven nog eens 35.000 euro. Toegegeven, het is een peulschil ten opzichte van de totale aankoopprijs, maar zo zie je maar dat achter de 50 euro veel meer schuilt dan gedacht.

Schenkingen zonder band in rechte lijn of partners
Vanaf (prijs in euro)  Tot en met Tarief in % Totaal belastingbedrag in euro op voorgaande schijf
0,01 150.000 10 /
150.000,01 250.000 20 15.000
250.000,01 450.000 30 35.000
450.000,01 450.000 40 95.000

Bron: Vlaamse Belastingdienst

Zo dus niet

Eind 2017 had een koppel het idee om hun woning aan te bieden voor Music For Life, het initiatief tijdens de kerstperiode van Studio Brussel. Het huis werd geschat op 300.000 euro en iedereen kon kans maken met een lotje van 50 euro. Zodra de vraagprijs van het huis bereikt was, zouden ze het huis verloten en de meerwaarde werd doorgestort aan Kom Op Tegen Kanker. Er werd gehoopt 400.000 euro op te halen, zodat de winnaar ook geen registratiekosten en notariskosten (die zouden dan worden inbegrepen) moest betalen. Helaas kwam er op de barmhartige actie heel wat kritiek, waardoor het koppel de actie uiteindelijk afblies.

Hoewel het koppel uiteindelijk niet bestraft werd -mede omdat het voor een nobel doel was- gebeurde dat wel enkele jaren eerder. Zo was er een Belgisch-Nederlands gezin dat in Zuid-Afrika woonde. Toen zij besloten om terug te keren naar ons land, wilden zij hun woning verloten en werden er 9.999 loten aan 99 euro per stuk verspreid. De loterij werd opengesteld voor de Britse, Duitse, Belgische én Nederlandse gokkers. En laat net bij onze Noorderburen het schoentje wringen. Het Openbaar Ministerie eiste uiteindelijk een stevige 10% van de opbrengst op.

Een huis kopen voor 50 euro, kan dat echt? Neen. Eerst en vooral mag het niet en mocht het op één of andere manier wel plaatsvinden, dan ligt het kostenplaatje absoluut een pak hoger dan dat ene briefje.

Met medewerking van notaris.be

Share.