Mag je in België in een tent wonen?

Share.

De gemiddelde Vlaming heeft een baksteen in de maag. En tegelijkertijd wilt ook iedereen terugkeren naar de natuur. In een moderne tent midden in het groen gaan wonen, lijkt de gulden middenweg. Maar mag dat zomaar?

Herken je dit gevoel? Wanneer je terug thuis bent, na een week kamperen en slapen onder de sterren, kruip je terug in de zetel en denk je met heimwee terug aan het ‘buitenleven’. Je vakantie had best wat langer mogen duren! Maar wat nu als je van je tent ook echt je thuis wil maken?

Terug naar de natuur

Ken je een joert, yoert of ger? Dat is een grote, ronde nomadentent die je in enkele uren opzet en waarin je kan slapen, eten en wonen. In het midden staat een kachel die de ruimte verwarmt en waarop je kookt. De tent bestaat uit een houten skelet met daarrond stevige viltdoeken. Comfortabeler dan een kampeertentje, avontuurlijker dan een caravan.

Wel leuk, ook legaal?

Wonen in een joert is intiem, maar is het ook legitiem? In Vlaanderen moet je rekening houden met een wirwar van regels. De overheid vindt het namelijk belangrijk dat je een officieel adres hebt: je ‘domicilie’ of ‘hoofdverblijf’. Dat is de plek waar je effectief woont. Die plek is ook bekend bij de gemeente. Je woont en slaapt er, betaalt er je belastingen en ontvangt er je post. Het moet een bestaand adres zijn, in een officiële straat, anders kan de gemeente je inschrijving weigeren. Het volstaat dus niet een brievenbusje voor je tent in de grond te kloppen.

Wonen kan niet overal

Misschien kan je een tent in je eigen tuin opbouwen, maar écht anders leven, doe je zo niet. Wil je van je tent echt je enige woning maken, dan moet je opletten waar je ze neerzet. Elk stukje grond in Vlaanderen heeft een vaste bestemming. Woongebied, industriezone, bos of landbouwterrein. Elke bestemming heeft regels en beperkingen. Natuurlijk sla je je tent het liefst op in een ongerept stukje natuur. Maar net daar zijn de regels het strengst. Bouwen in bosgebied is beperkt toegelaten: voor observatie of opslag van materieel. Niet om te wonen dus. Bouwen in landbouwzone kan, maar alleen voor de boer die er het terrein bewerkt.

Iedereen vrij?

Je denkt nu: ‘ik richt m’n tent op en begin een grote moestuin: ideaal!’ Maar zo simpel is het niet. Wil je bouwen in steen of in hout, dan moet je een stedenbouwkundige vergunning aanvragen. Die moet aan een heleboel regels voldoen op het vlak van kwaliteit, stevigheid, oppervlakte, veiligheid, bereikbaarheid en aansluiting op nutsleidingen. Of je de gemeente kan overtuigen dat jouw project daar allemaal aan voldoet, is heel twijfelachtig.

Wil je echt doorzetten met je plan om in een joert te gaan wonen, dan moet je erg opletten met al die bepalingen en wetten. Vind je een plek in een straat, in een groen stukje woongebied en krijg je een vergunning? Dan kan je eraan beginnen. Maar wij zouden je eerder adviseren om het voor het gemak maar bij kampeervakanties te houden.

Share.