Dit krijg je als je een huis koopt

Share.

Je staat op het punt een woning te huren of kopen. Maar dan merk je dat de eigenaar of vorige huurder een deel van de inboedel wilt laten staan. Wat moet je hiermee en moet je daar als nieuwe eigenaar of huurder voor betalen? Wij overlopen even beide situaties.

1. Huren

Eerst en vooral: huren. Huur je voor het eerst een huis of appartement, dan is het leuk als er al wat spullen staan, zoals een koelkast,of gordijnen en lampen hangen. Vervelend als je voor het eerst je nieuwe stek betreedt en je ziet geen steek voor je ogen. Een beetje licht in de duisternis:

  • Neem je meubels of gordijnen over van de vorige huurder, dan kunnen jullie samen een overnamebedrag afspreken.
  • Gaat het om spullen van de verhuurder en blijven ze deel van het huis of appartement, neem ze dan zeker op in de plaatsbeschrijving (dit is de gedetailleerde beschrijving van de woning en eventueel aanwezige inboedel). Een paar fotootjes leggen de staat van de spullen vast op de gevoelige plaat. Dat kan natuurlijk achteraf ook wel tegen je werken, als er iets beschadigd is. Maar je vermijdt er wel conflicten mee.

2. Kopen

Hoe zit dat dan als je een huis of appartement koopt en de eigenaar een aantal spullen wilt laten staan? Ik vroeg het aan Notaris Guy Verlinden uit Heusden-Zolder.

Inbegrepen of niet?

In principe zijn roerende goederen (zoals lampen, een sofa, …) niet inbegrepen in de verkoopprijs, dat geldt zelfs voor inbouwkasten. Al bestaat hier soms wel discussie over. Dat je lichtarmaturen meeneemt, snapt iedereen, maar als je lichtschakelaars gaat demonteren, dat is toch een brug te ver.

De juiste prijs

Wat blijft staan, neem je best op in het compromis. Jullie kunnen een aparte prijs afspreken of meubels als inbegrepen beschouwen. Kies je dat laatste, plak er dan een bedrag op, zodat je enkel op het huis registratiebelasting hoeft te betalen en niet op de spullen. Ga wel niet over the top met die waardebepaling, anders zou de fiscus wel eens op je stoep kunnen staan vanwege een tekortschatting op je nieuwe huis zelf.

Leeggemaakt of niet?

Maar wat als de verkoper zich niet aan de afspraken houdt en een zootje achterlaat? Notaris Verlinden raadt kopers aan om net voor het ondertekenen van de verkoopakte te gaan kijken of de woning zoals afgesproken leeggemaakt werd. “Vaak staat er in het compromis een clausule dat het huis leeg en borstelschoon moet worden achtergelaten. Is dat niet zo, dan mag een deel van de prijs worden geblokkeerd bij de notaris”, vertelt hij ons nog.

Afspraken

Eentje om in te kaderen: goede afspraken maken goede vrienden. Of je nu huurt, verhuurt, koopt of verkoopt, spreek duidelijk met elkaar af of en welke spullen blijven staan en of je hiervoor je portefeuille moet bovenhalen.

Auteur: KP
Met dank aan Agentschap Wonen-Vlaanderen, Helpdesk Private Huur en Notaris Verlinden van Notarissen Verlinden & Jaspers uit Heusden-Zolder.

Share.