Slim renoveren? Isoleer dan eerst uw dak

Share.

Een bestaande woning renoveren volgens de nieuwste energieprestatie-eisen is perfect mogelijk door slim te isoleren. Zo vermijdt u dat er kostbare warmte verloren gaat en maakt u uw woning future proof.

De goedkoopste energie blijft nog steeds diegene die u niet gebruikt. Maak dus de slimste keuze en kies voor een doorgedreven isolatie van uw dak. UNILIN biedt drie mogelijke oplossingen voor dakisolatie van hellende daken.

Waarom starten met het dak?

Wist u dat door een niet-geïsoleerd dak 30% van de warmte uit uw huis verdwijnt? Door het dak goed te isoleren zorgt u er dus voor dat er veel minder warmte verloren gaat. Uw huis blijft warmer in de winter
en koeler in de zomer. Goed en dikker isoleren is de meeste rendabele oplossing op lange termijn. Uiteraard helpen ook hernieuwbare technieken (zoals zonneboilers en warmtepompen) ervoor dat uw energiefactuur daalt, maar door te investeren in de bouwschil (isolatie, ramen, beglazing, schrijnwerk) blijft bovendien de waarde van uw woning behouden. Dat is mooi meegenomen bij de verkoop van uw woning in de (verre) toekomst. Een goed geïsoleerd en luchtdicht dak zorgt bovendien voor minder tocht in uw huis. Ook het aantal koude hoekjes in huis vermindert hierdoor. Degelijke isolatie verbetert uw wooncomfort dus op verschillende manieren. UNILIN heeft voor elk soort hellend dak de gepaste oplossing. Naargelang de staat van uw dak zijn er drie scenario’s mogelijk.

Foto: Unilin

1. Onderdak aanwezig? Na-isoleren met RENOTHERM

RENOTHERM is een slanke PIR-isolatieplaat met een geïntegreerd dampscherm en een afwerkingsplaat (gipskarton of OSB) die reeds bevestigd is aan de isolatie. Deze plaat bevestig je aan de kepers, aan de binnenkant van het dak. Zo verkrijg je een isolatieschild zonder onderbrekingen en bekom je niet alleen een optimale U-waarde maar ook een perfect afgewerkte leefruimte. De RENOTHERM-platen met OSB afwerking zijn uitermate geschikt voor de zoldervloer. UNILIN raadt wel aan om de RENOTHERM-platen enkel te gebruiken als er een onderdak aanwezig is. Want zonder onderdak bestaat er een kleine kans dat er water binnen sijpelt en op de isolatie terechtkomt waardoor de isolatiewaarde teniet wordt gedaan.

2. Geen onderdak of een afgewerkte zolder? Kies voor UTHERM SARKING

Hebt u geen onderdak of is uw zolder al afgewerkt en wenst u toch nog na te isoleren? Kies er dan voor om uw dak te isoleren langs de buitenkant met een UTHERM SARKING-plaat. Bij een klassiek dak wordt meestal minerale wol aangebracht tussen de dragende structuur aan de binnenkant van het dak. Het nadeel is dat de kepers of spanten het isolatieschild doorbreken, waardoor er koudebruggen ontstaan
die de isolatieprestaties verminderen. Dat is niet zo bij een dak dat geïsoleerd wordt volgens het Sarking-principe, waar isolatieplaten bovenop de draagstructuur komen, aan de buitenkant van het dak. Deze werkwijze sluit koudebruggen nagenoeg volledig uit en zorgt tegelijkertijd voor een luchtdicht isolatieschild.

3. Doorgedreven dakrenovatie? Ga voor ECOON dakelementen

Is het dak volledig aan vernieuwing toe, kies dan voor ECOON-dakelementen van UNILIN. Dakelementen zijn op maat gemaakte panelen die isolatie, kepers, onderdak en binnenafwerking combineren in een all-in-one bouwconcept voor hellende daken met gordingen – horizontale balken van muur tot muur. Je kan met deze aanpak een U-waarde van 0,11 W/ m2K bekomen. Zo behoren ECOON dakelementen tot de meest energie-efficiënte toepassingen voor dakisolatie op de markt. Daarnaast is een dak met dakelementen naar schatting 15% goedkoper dan een traditioneel spantendak, terwijl het op het vlak van kwaliteit, luchtdichtheid en isolatiewaarde véél beter presteert.

>> Bestel nu gratis de Unilin brochure.

Bron: Dossier Bouwen en Renoveren 2018

Share.