Zo krijg je voorrang bij het kopen van een huis

Share.

Ken of huur je een droomhuis en wil de eigenaar verkopen? Of heb je je oog laten vallen op een stuk grond? Als de eigenaar van onroerend goed je voorkooprecht geeft, is de kans groot dat je je droomhuis binnenkort helemaal zelf in handen hebt.

Huur je een appartement of huis, heb je het perfecte stuk bouwgrond gevonden of ben je helemaal verliefd geworden op dat ene oude huis in je geboortedorp? Dan kun je maar beter onderhandelen met de eigenaar over voorkooprecht. Zo voorkom je dat het onroerend goed voor je neus verkocht wordt.

Voorkooprecht geeft voorrang  

Voorkooprecht geeft je – bijvoorbeeld als huurder – het recht om voorrang te krijgen bij de aankoop van een onroerend goed. Zelfs wanneer de verkoper al een overeenkomst heeft getroffen met een andere kandidaat-koper. Heb je dus je zinnen gezet op dat ene huurhuis, dat stuk grond of dat prachtige huis? Dan is het geen slecht idee om te onderhandelen over voorkooprecht. Is de  eigenaar bereid je dat te geven, dan leg je best alles meteen vast in een contract.

In zo’n contract bepaal je best tussen wie de overeenkomst geldt. Daarnaast is het belangrijk om ook de duur vast te leggen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen om het voorkooprecht te laten vervallen na de eerste verkoop, of na tien of twintig jaar. Je kunt ook kiezen om het voorkooprecht te laten gelden bij een openbare verkoop, zeker als de eigenaar in slechte papieren zit. Doe je dat niet, moet je op zo’n verkoop het hoogste bod uitbrengen. Heb je wel voorkooprecht, dan kun je het kopen aan de prijs van de laatste bieder, zonder zelf meer te bieden.

Geen concurrentiestrijd

Als je voorkooprecht in handen hebt voor een huis, appartement of een stuk grond, moet de eigenaar je de keuze geven om te kopen. Stel dat hij een overeenkomst heeft getroffen met een andere kandidaat-koper om zijn eigendom te verkopen voor 200.000 euro, krijg jij de kans om het voor dezelfde prijs aan te schaffen. Als je toestemt, vervalt de overeenkomst met de kandidaat-koper. Hij of zij krijgt zelfs niet meer de kans om een hoger bod uit te brengen. Wijs je het voorstel af? Dan gaat het eigendom definitief naar de andere kandidaat-koper.

Wettelijk recht

Het voorkooprecht is een wettelijk recht. Dat wil zeggen dat als je voorkooprecht hebt en de verkoper zijn eigendom verkocht heeft aan iemand anders zonder je eerst te contacteren, je dit niet zomaar aan je moet voorbij laten gaan. Je hebt dan het recht om klacht in te dienen en een schadevergoeding te eisen. Hierbij kun je tot 50% van de verkoopprijs krijgen, al blijft het eigendom in dat geval wel in handen van de nieuwe eigenaars.

Let wel, je mag het voorkooprecht niet verwarren met een aankoopoptie of een verkoopbelofte. Hierbij is nog geen sprake van een verkoopovereenkomst en moet je dus zelf met een interessant bod komen om te kunnen kopen. Bij voorkooprecht doe je niet zelf een bod, maar beslis je zelf of je het overeengekomen bedrag tussen verkoper en kandidaat-koper kunt en wilt betalen of niet.

Overheid

Let wel, een voorkooprecht is niet altijd in handen van een particulier. Soms heeft ook de lokale overheid (provincie, gemeente, intercommunale, …) een recht van voorkoop. Sommige stukken grond en gebouwen worden, als de overheid beroep doet op haar voorkooprecht bij de verkoop, gebruikt om hun opdracht van nut te realiseren, zoals voor natuurbehoud en ruimtelijke ordening. Er kan weliswaar maar één iemand voorkooprecht hebben per onroerend goed. Dus als de overheid het in handen heeft, kun je alleen maar hopen dat zij het aanbod afwijzen.

Auteur: EM
Bronnen: Vlaanderen.be en Notaris.be

Share.