Waarom woningen onder de 30 m² de toekomst zijn

Share.

Dat we steeds kleiner wonen, is een trend die we al een tijdje waarnemen. Maar je kunt er tegenwoordig ook heel extreem in gaan en een woning van slechts 30 vierkante meter bewonen. Zou jij het kunnen? Wij vertellen je wat microwonen is en waarom het wel eens de toekomst kan betekenen.

Wat is microwonen?

Microwonen is al een tijdje een trend in grootsteden zoals Parijs en New York. Studenten, millennials, … het bruisende stadsleven trekt inwoners aan, met stijgende prijzen op de immomarkt als gevolg. Om toch een plaatsje in de stad te bemachtigen, dringt een nieuwe trend zich op: microwonen. Maar wat houdt het nu juist in? Wel, we kunnen er kort en bondig over zijn: je bewoont een woning met een zeer kleine oppervlakte die minder dan 30 vierkante meter bedraagt.

Om comfortabel te wonen op deze manier, moet je natuurlijk zeer creatief uit de hoek komen. Meestal krijgen meubelstukken meerdere functies of zijn ze gemakkelijk om te bouwen. Elk klein stukje vrije ruimte benut je ook best als opslagruimte.

Parijs

We vonden alvast een heel inspirerend filmpje. De Parijse architect Julie Nabucet kreeg de opdracht om een volledig uitgerust appartementje tevoorschijn te toveren op een oppervlakte van 12 vierkante meter. Een keuken, een bed-slash-zetel, een douche, … het werd allemaal voorzien. Hoe? Dat zie je hier:

Amsterdam

Ook in Amsterdam zien we leuke voorbeelden van microwonen opduiken. Webdesigner Lino Thijssen werd geïnspireerd door een website over Micro Living en ging nadien zelf aan de slag om alles uit de kast te halen in zijn 30 vierkante meter-groot appartement en bouwde ernaast nog een aantal andere mini-appartementen in de blok. Zo ontstond zijn project Change, net buiten de westelijke ringweg van Amsterdam gelegen en een van de nieuwste microwoningenprojecten in de hoofdstad.

Ruimtebesparende meubels

Slim en creatief omgaan met je interieur is dus de boodschap. Dat is niet alleen het geval met een slimme inrichting van je interieur, ook het idee dat je meubels op een slimme manier daarbij bijdragen, maakt ons lyrisch. Wij zijn alvast helemaal gewonnen voor het idee van de plooibare meubels die plotseling uit de muur worden gehaald: meubels gemaakt met een laser cut 3D printer. Erg verrassend!

Microwonen in België

Microwoningen zijn dus nu al terug te vinden in tal van grote, internationale steden, maar zijn ook de Belgische grootsteden zoals Antwerpen, Brussel of Gent klaar voor deze nieuwe woontrend? Er zijn namelijk ook in België heel wat mensen geïnteresseerd om in de stad te wonen. Vaak lukt dit niet omwille van een gebrek aan voldoende beschikbare woningen of te hoge koop- en/of huurprijzen. Maar hier zou dankzij microwonen weleens verandering in kunnen komen.

Op zich hoeft een kleine woning in de stad geen probleem te vormen, want je hebt de mogelijkheid om heel wat activiteiten buitenshuis te doen omdat ze zich op een zeer kleine afstand bevinden. Denk maar aan een avondje met vrienden op café of heerlijk zonnebaden in het stadspark.

Of microwonen binnen enkele jaren ook de normaalste zaak van de wereld zal zijn in België is moeilijk te voorspellen. Uiteraard is het niet zomaar voor iedereen weggelegd. Maar het concept doet je wel afvragen of je die extra ruime inkomhal en drie wc’s eigenlijk wel nodig hebt in je woning. 😉

Meer zien? Ontdek deze 11 geweldige microwoningen!

Auteur: KCL

Share.

Leave A Reply