6 budgetfouten die nieuwe huiseigenaars maken

Share.

De verkoop is afgerond. Je kreeg net de sleutels van je nieuwe droomhuis. Je dag kan niet meer stuk, toch? Jammer genoeg duiken er regelmatig extra kosten op die je als nieuwe huiseigenaar wel eens over het hoofd ziet. Gelukkig houden we bij Zimmo nogal van het gezegde “een goed voorbereid man of vrouw is er twee waard”. In dit artikel sommen we de meest gemaakte kosten alvast voor je op. Graag gedaan!

1. Maandelijkse afbetaling

Het is vrij logisch dat dit dé grote kost is op maandelijkse basis. Hou er dus rekening mee. Neem de afbetaling zeker op in je budgetplan voor de eerste maanden. En maak er ineens maar een paar tientallen jaren van. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan.

2. Belastingen op onroerende goederen

Helaas helaas. In België kom je niet onder de belastingen uit! In ons land worden onroerende goederen zoals je fonkelnieuwe woning belast via de onroerende voorheffing. Elke eigenaar van een onroerend goed krijgt onroerende inkomsten, ook voor zijn eigen woning. Dit is een ‘fictief’ inkomen. Onroerende inkomens moeten dus altijd worden vermeld in de aangifte. Deze kost blijft dus ook jaarlijks terugkeren. Hou daar rekening mee!

3. Verzekeringen

Neem het zekere voor het onzekere en laat je verzekeren tegen diefstal, brand et cetera. In combinatie met een autoverzekering bijvoorbeeld kan de totale prijs afnemen. De kosten voor de verzekeringen blijven terugkeren, dus neem dit zeker op in je budgetplan.

4. Routineonderhoud

Het zal sowieso plots voorvallen: lekkende kranen, verstopte gootstenen, een verwarmingsketel die aan vervanging toe is, enz. Onvoorziene dingen die ineens optreden hebben uiteraard ook onderhoud nodig. Denk bijvoorbeeld ook eens aan je tuin. Het meeste werk kun je zelf uitvoeren, maar soms heb je een professional nodig. Hiervoor hou je best ook een paar honderden euro’s per jaar apart om onaangename verrassingen te vermijden.

5. Dure renovaties en herstellingen

Er zit een reden voor het gezegde ‘iets achter de hand houden’. Stel je voor dat je dak of de loodgieterij gerepareerd moet worden. Dit is een hele grote hap uit je budget. Zorg er daarom voor dat je altijd iets achter de hand houdt voor onvoorziene kosten.

6. Verhuiskosten en meubels

Het is (hopelijk) slechts een eenmalige kost, maar toch is het een hele hap uit je budget wanneer je een nieuwe woonst koopt. Je wil hem namelijk decoreren zoals jij dat wil, je geliefde spullen meenemen en er graag nog een paar nieuwe meubels in plaatsen ook. Voorzie hier dus flink wat geld voor!

Voila, met deze zes kosten in het achterhoofd (en begroot in je budget), ben je weer een stap dichter bij de woonst van je dromen. Zijn we nog enkele kosten vergeten die jij al ooit hebt moeten maken? Dat kan. Laat het ons gerust weten in de comments!

Auteur: PJG
Hoofdbeeld: Hebbes.be

Share.