7 organisatietips voor een opgeruimd huis

Share.

Lukt het je maar niet om je huis netjes te houden, hoe veel inspanningen je ook doet? Erger nog: heb je vaak het gevoel dat je de rommel alleen maar erger maakt, zonder dat zelf te willen? Met deze zeven tips krijg je de chaos zo onder controle.

1. Eérst organiseren

Het is niet omdat je huis vol ligt met nette stapeltjes boeken, brieven en kledij, dat je georganiseerd bent. Dat ben je pas als je die stapels wegwerkt, en op termijn niet meer laat ontstaan. Zoek een logische opbergruimte voor alles wat je huis binnenkomt. Heb je vaak post rondslingeren die je niet meteen kan weggooien? Voorzie dan een postbakje. Gebruik je je blender elke dag? Geef die dan een net plekje op het aanrecht. Het resultaat? Je verliest minder tijd met zoeken en je weet meteen waar alles terecht moet komen. Zo ontstaat er minder rommel.

Home office interior in loft space. Workplace with wooden table, office supplies, documents, organizer and laptop. Modern office workplace. Focus on open planner book with blank pages

2. Elke dag een was

Nog iets dat zich wel erg snel opstapelt: vuile was. Maak er daarom een gewoonte van om elke dag een wasje te draaien. Meteen nadat je opstaat bijvoorbeeld, of wanneer je thuiskomt van het werk. Zeker als je een gezin hebt, vind je al gauw overal vuile was terug… en dat is geen fijne aanblik.

3. De eerste indruk

Goed begonnen is half gewonnen. Dat geldt ook voor de indruk die je huis nalaat bij anderen. Zorg er dus voor dat je inkomhal netjes is, want een betere eerste indruk kan je niet maken. Maar hoe doe je dat, orde scheppen in een overvloed aan jassen en schoenen? Opbergruimte is het sleutelwoord: door je kapstok en schoenenrek te organiseren en alles opnieuw een vaste plek te geven, wordt de aanblik van je inkomhal weer een pak rustiger. Een makkelijke oplossing voor chaoten is een grote rieten mand. Die kan dienen als opbergplaats voor schoenen, paraplu’s, sjaals en/of mutsen, en dat zonder al te veel extra moeite.

4. Elke dag een beetje minder

Heb je al eens proberen bij te houden hoeveel spullen je huis in komen? En sta je er dan ook bij stil dat er niet altijd evenveel spullen de deur uitgaan? Zet een grote doos klaar voor de kringloopwinkel, en maak er een gewoonte van om daar elke dag iets in te stoppen dat je kan missen. Die regel geldt natuurlijk ook voor je gezinsleden of huisgenoten. Zo verzamel je minder nutteloze troep, en maak je ruimte voor nieuwe dingen.

5. Reorganiseer je kledingkast

We begrijpen het, je legt die mooie kleren vooraan, want dat staat beter. Maar zo blijft je kast – en bij uitbreiding je slaapkamer of zelfs dressing – niet netjes. Geef eerder kleding die je veelvuldig draagt een plekje vooraan. Kledij die je alleen bij speciale gelegenheden bovenhaalt, schuif je naar achteren. Hanteer ook een roulatiesysteem voor winter- en zomerkledij. De koude dagen voorbij? Dan kunnen die coltruien en thermische onderbroeken in een doos in het verste hoekje van de kast, en mogen de zomerjurkjes terug bovengehaald worden.

6. Gedaan met impulsaankopen

Kom je regelmatig thuis met spullen die wel leuk zijn, maar waar je geen plaats voor hebt? Train jezelf om je op voorhand – nog voor het afrekenen – al af te vragen waar in huis je er een plekje voor hebt. Hierdoor ga je bewuster kopen, en staat je huis op termijn minder vol met mooie, maar minder noodzakelijke spullen.

7. Speelgoed in de speelkamer

Wie kinderen heeft, kent het fenomeen: al snel wordt elke ruimte in huis een speelparadijs. Puzzelstukken op de grond, overal speelgoedauto’s en een miniatuurkeukentje in het midden van de woonkamer? Ordelijk is anders. Goede afspraken kunnen gelukkig veel oplossen. Spreek bijvoorbeeld met je kinderen af dat speelgoed enkel in bepaalde ruimtes gebruikt mag worden, leer hen opruimen voor ze met iets anders beginnen te spelen, en beperk het aantal stukken speelgoed in huis.

Heb jij nog tips? Deel ze in de reacties!

Auteur: SDC

Share.