Zo verbouw je je woning mét kinderen

Share.

Verbouwen met kleine kinderen in huis, het is niet bepaald een avontuur te noemen. Hoe doorsta je deze heftige periode? We geven enkele tips.

Een huis gekocht waaraan nog enkele opknapwerkjes of een hele verbouwing dient te gebeuren? Met (kleine) kinderen in huis is renoveren niet zo bijster interessant. Je weet immers wel waar je aan begint, maar niet waar je eindigt. Toch kan je deze zware periode heus wel doorkomen, tenminste als je het goed aanpakt.

1. Hulp/babysit vragen en toelaten

De vele werken op je eentje beredderen, is onbegonnen werk. Aanvaard daarom hulp, van de eerste afbraakwerken tot de laatste afwerkingstaakjes. Bij het begin van de renovatie staan familieleden en vrienden wel te trappelen om de handen uit de mouwen te komen steken. Na een tijdje verwatert die zin wel, en sta je er met z’n tweetjes voor. En wie gaat er op de kinderen passen? Zorg dat ze niet altijd in het stof moeten bijten. Breng hen onder bij grootouders of andere familieleden. Je doet er jezelf, de kinderen en de familie een groot plezier mee.

2. Veiligheid voorop

Opgepast met allerlei toestellen en werkgerei in huis. Kinderen doen graag wat volwassenen doen en zouden wel eens snel die zaagmachine of slijpschijf gang kunnen zetten. Laat daarom geen gevaarlijke toestellen rondslingeren, en al zeker niet waarom ze zomaar in gang kunnen worden gezet. Voer gevaarlijke werken ook gewoonweg uit wanneer de kinderen niet in de buurt zijn, bv. bij afbraak- of sloopwerken, of lawaaierige werken zoals het uitslijpen van elektriciteitsleidingen of het zagen van tegels.

3. Laat kinderen meehelpen

Willen de kinderen zelf mee aan de slag? Ideaal! Kleuters kunnen handig overweg met speelgoed boormachines, oudere kinderen kunnen bepaald gerei helpen aangeven, behangpapier afsteken en zelfs rommel helpen vegen of in vuilzakken droppen. Tieners kunnen – als ze het zien zitten – mee kleine afbraakwerkjes voor hun rekening nemen, of bij afwerking van de woning een grondlaag verf zetten.

We begrijpen dat je bepaalde (detail)werken liever niet door kinderhanden laat uitvoeren. Bedenk toch eens welke werkjes door hen kunnen overgenomen worden. Jullie zijn samen aan de slag, en dat levert heus onvergetelijke momenten op!

4. Houd het proper en gestructureerd

Het lijkt gek om het tijdens verbouwingen spik en span te houden, maar toch is het een aanrader om in huis toch zeker één ruimte proper te houden. Zo heb je een ruimte waarin je toch kan samen eten, of televisie kijken. Verdeel niet alleen de renovatiewerken. Doe dat ook voor de andere huishoudelijke taken. Je zal toch nog moeten wassen, plassen, koken en inkopen doen, niet?

5. Ga eens op uitstap

Je kan niet altijd bezig zijn aan je verbouwing. De kinderen en jijzelf hebben nood aan aandacht, op tijd eten krijgen, hun eigen huiswerk maken, ontspanning… Plan in, ook tijdens deze drukke periode waarin je hoofd alleen naar verbouwen staat. Leg daarom het werk eens aan de kant en trek eropuit: alleen, met twee of samen met je kinderen. Voor de kinderen is het zeker niet leuk om altijd op de werken aan te kijken. Eén van beide ouders kan overigens ook verder werken terwijl de andere met de kinderen de deur uit is.

Auteur: KC

Share.