Waarom je huis in een serre bouwen een goed idee is

Share.

We isoleren onze woningen van kelder tot zolder, en spenderen tonnen energie aan verwarming en een gezond binnenklimaat. Kan dat niet anders? Als planten beter presteren in een serre, zou het daar dan ook niet aangenaam vertoeven zijn voor de mens? Ziehier een serrewoning, kashuis of greenhouse. Ja hoor, je leest het goed: je kan je huis in een serre bouwen. En dat biedt behoorlijk wat voordelen.

1. Gratis verwarming uit de natuur

Het idee is nog zo gek niet, dat ondervonden ze in Zweden al. In een groene buitenwijk van Stockholm bewoont een gezin een huis-in-serre. Ondanks de Scandinavische koude winters, zorgt de zon er op heldere dagen nog steeds voor voldoende warmte om een aangenaam binnenklimaat te garanderen. De glazen buitenwand versterkt immers de opwarming en verspreidt een comfortabele temperatuur. En als het in het Hoge Noorden kan, waarom dan niet bij ons? Ook in Nederland zijn er al verschillende projecten afgewerkt die gebaseerd zijn op hetzelfde principe.

 2. Optimale energiebalans

In de winter heb je aan enkele uren zon voldoende om je woning te verwarmen. Zo blijft de binnentemperatuur behaaglijk en kan je ook ’s winters ‘in de tuin’ zitten. In de zomer heb je al snel te veel warmte, maar geen nood, die sla je op in de bodem of in een goed geïsoleerde zonneboiler. Via dakopeningen verlucht en verkoel je je woning. Op een grijze dag schakel je een warmtepomp of klassieke condensatieketel in om je huis alsnog te verwarmen.

3. Leef op het ritme van de natuur

We zitten met z’n allen veel te veel binnen, onder andere dankzij het regenachtige Belgische klimaat. Een serrewoning nodigt uit om buiten te leven. Zelfs wanneer het regent, want ‘buiten’ betekent nog altijd onder je veilige serredak. Zo geniet je van de natuur zonder de nadelen ervan te ondervinden.

4. Je eigen groenten en fruit

Natuurlijk koppel je het aangename aan het nuttige: in de serre kan je je eigen groenten en fruit kweken, om er zo helemaal een greenhouse van te maken. Je huis geurt heerlijk en een gezond tussendoortje pluk je gewoon zelf.

 5. Serrewoning light

Woon je in de stad of in een appartement? Of wil de stedenbouwkundige ambtenaar niet mee? Geen nood: ook een bestaande woning kan je optimaliseren met het serre-effect. Zorg voor grote (maar wel goed isolerende) raampartijen, om licht én warmte binnen te halen, bijvoorbeeld. Bouw een veranda achteraan en haal tot slot fruit- en groenteplantjes in huis. Voilà, het serregevoel, maar dan in een light-versie!

Geïnteresseerd?

Zegt het jou wel iets, zo’n kaswoning? Informeer eens bij je gemeente of er plannen zijn om kaswoningen te bouwen in jouw buurt, of klop zelf aan bij een gespecialiseerde architect. Vooral in Nederland bestaan er al verschillende architectenbureau’s en projectontwikkelaars die zich toespitsen op kaswoningen.

Share.