De 7 beste organisatietips voor een kleine woning

Share.

Een kleine woning organiseren, vergt soms een enorme inspanning. Van de inrichting van je woning tot zelfs het stockeren van dagelijkse boodschappen, het blijft een hele klus om alles kwijt te geraken. Maar wist je dat zo’n kleine woning perfect te organiseren valt? Op het menu: 7 tips van mensen die zelf wonen in een woning van 55 m².

1. Denk verticaal

Whitney Leigh Morris woont samen met haar man, zoon en twee honden in een piepkleine woning uit 1920. Toch slaagt ze erin om alles wat ze hebben een plek te geven in de 37 m² die de woonst telt. “Wanneer je een kleine woonoppervlakte hebt, is het een absolute aanrader om naar boven te kijken”, vertelt Leigh Morris aan Apartmenttherapy. “Je vindt namelijk altijd plaats of extra ruimte in de hoogte. Dat kan gaan van een plekje op de koelkast, zo extra schappen tegen je muur. Alles kan!”

2. Benut elke centimeter met magneten

Vooral in de keuken, heb je ontzettend veel plek nodig. Je wil kunnen draaien en keren en vlotjes in de potten roeren. Tegen de wanden van je keuken kan je daarom kiezen voor een magneetstrip, die ervoor zorgt dat je geen schapjes meer hoeft te installeren. Dat is ook het geval bij Jenna Spesard van Tiny House Giant Journey. “Door een magneetstrip te plaatsen, kan je snel aan je keukengerei en kruidenpotjes, zonder dat je daar op je keukenwerkblad plek voor moet voorzien.”

3. Geef sommige ruimtes meerdere functies

Chloe Barcelou en Brandon Batchelder zijn eigenaar van een film- en theaterbedrijf, dus op een slimme manier een decor of woning aanpakken is hun niet vreemd. “Uiteraard moet je elke ruimte dubbel kunnen benutten. Een zetel kan uitklappen als een bed, een eettafel kan ook een bureau worden. Probeer dus in elke kamer te kijken of je niet iets multifunctioneels kan neerzetten.”

Een bericht gedeeld door Shalina (@hertinyhome) op

4. Zoek het juiste formaat voor de juiste studio

Als je een kleine woning hebt, is het uiteraard niet zo ideaal om een enorme zetel in je woonkamer te plaatsen waardoor het bed plots geen optie meer is. En kiezen tussen een bed of een zetel doen we liever niet, toch? Dat was ook niet nodig voor Kate en Ellen. Samen met hun dochter ontwierpen zij hun eigen kleine thuis, volgestouwd met meubels, maar alles past net!

Foto: Esteban Cortez

5. ‘Verstop’ onder andere je bed

Ook Rebekah Carey pakt haar indeling erg slim aan. “Verstop alle essentiële elementen”, is haar advies. Dat kan bijvoorbeeld -zoals onderstaand beeld- door je bed te laten uitschuiven vanonder je keuken. Overdag kan je aan je barkrukken je maaltijden nuttigen, ‘s avonds kan je genieten van de nachtrust.

micro-appartementen-6

6. Investeer in opslagruimtes

Ook al is de ruimte al beperkt en is het zoeken naar hoe je bed en zetel geplaatst moeten worden: het is altijd een goed idee om te investeren in opslagruimtes. Dat is het advies van Joshua en Shelley Engberg. We zagen al dat je vooral verticaal moet gaan kijken, maar ook elke mini plek kan je op een slimme en functionele manier aanpakken. “Ruimte onder je trap, nog wat plek achter de zetel of ergens in de hoogte, alles kan. Probeer echt daarin te investeren, want je wil ook zaken als dekentjes, kabels en zelfs je dagelijkse boodschappen wegkrijgen.”

micro-appartementen-3

7. Steek de handen uit de mouwen

Tot slot is er nog het advies van Shalina Kell. Zij rijdt samen met haar tienerdochter rond in haar huis op wielen. Het meest verrassende van de 32,5 m²? Kell heeft geen cent geïnvesteerd in opslagruimte. Een beetje contradictorisch met wat we hierboven schreven, maar dat betekent niet dat zij geen opslagruimte hebben. Integendeel, ruimte zat, maar wel omdat zij dit in functie van de woning hebben uitgedokterd en het vooral zelf gedaan hebben.

Bron: Apartmenttherapy.com
Foto: Esteban Cortez

Share.

Leave A Reply