Topidee: bedek je huis met houtskool

Share.

Houtskool als afwerkingsmateriaal zit in de lift. Dankzij deze prachtige woonst in Tsjechië zien we ook meteen waarom. Gaan jullie mee op boswandeling? Het knappe huis, ontworpen door het lokale Atelier Kunc, lijkt op een hut die is weggelopen uit een door groen overgoten Tsjechisch woud. De woonst bestaat uit slechts één verdieping, met een zadeldak erbovenop.

Om het dak af te werken, werd verkoold larikshout gebruikt. Zo werd een perfecte imperfecte look gecreëerd. Het dak contrasteert ook mooi met het interieur, waarin vooral de ongerepte lichthouten vloeren, witte muren en plafonds en Scandinavische accenten opvallen.

Natuurlijke lichtinval werd bekomen door grote raamwanden in het huis te plaatsen. Ze kijken uit op een uitgerekte tuin en zorgen zo voor een perfecte overgang van binnen naar buiten en omgekeerd. Het natuurlijke van de woonst wordt zo naadloos doorgetrokken naar buiten.

De inspiratie van de architecten? De Japanse Wabi-Sabi stijl. Bij het ontwerp gingen ze bewust uit van de schoonheid van imperfectie. Het huis is dan ook nog niet “af”. Op termijn verwachten ze dat de gevel patineert naar een grijze kleur, de houten terrassen zilver. Gecombineerd met het wildgroeien van het gras en de weidebloemen, zal de woonst volledig en organisch één worden met zijn omgeving.

Mooi, toch?

Auteur: PJG
Bron: Curbed
Foto: Jan Vrabec

Share.