4 manieren voor een beter wifi-bereik in de tuin

Share.

Niks zo vervelend als een haperende wifi-verbinding in je tuin. Dat levert immers flink wat frustraties. Wie zijn of haar netwerk optimaliseert, kan probleemloos een dagje thuis werken, van zijn of haar favoriete muziek genieten op het terras of … Netflixen vanuit de hangmat.

Vraag je je soms af waarom het draadloze netwerk zo beperkt is? Daar zijn diverse redenen voor. Ten eerste staat een modem vaak aan de straatkant van je woning omdat de kabel van de provider net daar binnenkomt. In tegenstelling tot je tuin die wellicht aan de achterzijde ligt. Neem daar nog enkele stoorzenders bij zoals muren, beton, vloerverwarming en isolatie. Die beperken het bereik van de draadloze signalen. Is het geen optie om je modem een centralere plek in huis te geven? Niet erg, er zijn ook andere mogelijkheden…

1. Wifi-versterker

Een eerste handig hulpje is een zogenoemde wifi-repeater. Dat is een compact apparaatje dat het netwerk versterkt. Je prikt het in een stopcontact op een plek waar je nog net een goede ontvangst hebt. Het toestelletje pikt het draadloze signaal van je modem op, versterkt het en zendt het opnieuw uit. Zo’n wifi-repeater haal je al in huis vanaf pakweg 30 euro. Om zorgeloos in de tuin te surfen, installeer je het maar beter in een ruimte aan de achtergevel van je woning. Het bereik van zo’n versterker varieert van pakweg 10 meter tot 50 meter. Let wel, deze toestellen zijn niet bedoeld om buiten te installeren. Ze zijn niet waterproof. Onder een overdekt terras kan wél.

2. Een powerline-kit

Er is ook een andere manier om je draadloos netwerk te versterken. Je kunt namelijk ook gebruikmaken van een zogenoemde powerline-set. Dat is een kit van twee toestellen die met elkaar communiceren via het stopcontact. Je prikt het ene toestel in een leeg stopcontact in de buurt van je modem en je verbindt het met een netwerkkabel. Vervolgens stop je het tweede apparaat in een vrij stopcontact waar je extra wifi-dekking wilt, bijvoorbeeld in een kamer aan de achtergevel van je woning of in de tuinberging. De twee toestellen communiceren met elkaar via de koperdraden van je elektriciteitsnetwerk. Nadat je eenmalig het wachtwoord hebt ingesteld, kun je naar hartenlust surfen in je tuin. Je vergroot je bereik gemakkelijk met 15 tot 30 meter. Helemaal handig is dat je tweede powerline-adapter na de zomer bijvoorbeeld op zolder kunt installeren zodat je ook daar razendsnel kunt gamen, bingewatchen en surfen. Easy as that. Je hoeft hiervoor helemaal geen informaticus te zijn. Voor een powerline-kit betaal je minimaal 50 euro.

3. Een mifi-router

Last but not least kun je ook een mifi-router aanschaffen. Dat is vooral handig als je een immens grote tuin hebt. Een mifi-router is eigenlijk een soort draadloze wifi-hotspot die je overal mee naar toe kunt nemen. Het apparaatje werkt op een batterij en is voorzien van een simkaartje. Dat wil dus wel zeggen dat je een herlaadkaart of abonnement met een provider moet afsluiten. Kwestie van niet alle data van je telefoonabonnement op één week erdoor te jagen. Er zijn gelukkig al erg goedkope data only-bundels te vinden. Er bestaan al mifi-routers vanaf pakweg 75 euro. Je hebt al een data only-simkaart vanaf 10 euro.

4. Een nieuwe router

Voor de volledigheid geven we je ook nog mee dat je ook een nieuwe router kunt aanschaffen. Een exemplaar met een groter bereik. Maar dan betaal je al snel 100 euro of meer. Of je kiest ineens voor een multiroom-wifisysteem. Dat is een kit die uit meerdere stations bestaat die draadloos met elkaar verbonden zijn. Zo’n set kiest op elk ogenblik het apparaat met het sterkste signaal. Maar dan spreken we al snel over 250 euro én meer.

Auteur: EM

Share.