7 mythes over het verkopen van je woning

Share.

Iedereen die een huis wil verkopen, heeft wel een bepaald idee over hoe de verkoop in elkaar zit. Maar is elke gedachtengang wel correct? En welke mythes over het verkopen van je woning gaan de wereld rond? Wij legden er zeven voor aan enkele vastgoedmakelaars!

1. “Ik moet absoluut mijn badkamer en keuken renoveren. Want als ik daar geld in pomp, krijg ik dat er sowieso uit wanneer ik mijn huis verkoop.”

“Iedereen heeft natuurlijk een andere smaak, dus dat is altijd een risico”, steken ze bij Immo Haven van wal. “Als men deze kost nog zou willen doen, adviseren we om iets neutraal te kiezen of een professional onder de arm te nemen.” Dat vinden ze ook bij Immo Top Invest: “Aan het plaatsen van een nieuwe keuken of badkamer hangt uiteraard een redelijk prijskaartje, waardoor het helemaal niet zeker is of je dit uit je woning haalt! In dit geval is het vooral belangrijk om af te meten of je deze extra kost uiteindelijk wel uit het verschil in de verkoopprijs kan halen. Is dit niet het geval? Of twijfel je? Doe het dan beter niet.”

Ook Thomas Vandevelde van Immo 3000 stelt dat vast. “Het hangt allemaal af van de huidige staat van de functionele ruimtes. Het ontbreken van een kwalitatieve keuken of badkamer heeft een impact op de uiteindelijke verkoopprijs. Indien het om een totaalrenovatie gaat, zou het wel zonde zijn om bijvoorbeeld enkel de badkamer te renoveren, wanneer de rest van de woning ook aan vervanging toe is. In het algemeen zijn dergelijke investeringen wel interessant, maar ze moeten passen in het geheel van het project”, vertelt Vandevelde.

2. “De buitenkant van mijn woning is niet belangrijk. Het is het interieur en de indeling dat ervoor zorgt dat mijn woning verkoopt.”

Daar zijn de drie vastgoedmakelaars het absoluut niet mee eens. “Simpel, de buitenkant van een woning moet qua structuur in orde zijn. Een woning met structurele problemen in de bouwschil zal moeilijker verkopen, ook al werd de binnenkant onder handen genomen”, klinkt het bij Immo 3000. Bij de collega’s van Immo Haven gaat het ook om de looks. “Een goed onderhouden woning verkoopt altijd makkelijker, omdat mensen onmiddellijk zien dat de mensen de woning met liefde verzorgen en onderhouden.” Dat beaamt ook Sabrina Govaerts van Immo Top Invest: “Veel kandidaten kijken eerst naar de charme, de ligging en de buitenkant van de woning en willen dan de binnenkant hierop afstemmen. Een combinatie van de twee is natuurlijk ideaal!”

3. “Mijn huis klaarmaken voor verkoop? Dat is niet nodig en ik hoef de professionele hulp zoals vastgoedstylisten –zij die onder ander werken met (kartonnen) meubels om je huis in te richten- niet. Ik moet gewoon mijn huis opruimen. Dat werkt even goed.”

“Een eerste indruk bij een woning is heel erg belangrijk. Een beetje gezelligheid kan al gecreëerd worden door een kaarsje, wat sfeerverlichting of wat extra kussens. Een leeg huis voelt dan ook al snel erg kil, waardoor kandidaten mogelijk afgeschrikt kunnen worden”, aldus Govaerts van Immo Top Invest. “Een goed opgeruimde en opgepoetste woning is zeker al een begin”, vertellen ze bij Immo Haven. “Alles in witte kleur is zeker een pluspunt en kartonnen meubels zijn ook niet altijd een oplossing. Bij vochtproblemen gaat dit het huis niet doen verkopen.”

Thomas Vandevelde heeft onlangs nog zo’n situatie meegemaakt. “Sommige kandidaten kunnen de invulling van een ruimte heel goed inschatten, andere kandidaten hebben het wat moeilijker om zich in te beelden waar hun zetel juist zou in passen. Recent vroeg een klant of hij zijn inkomhal moest fatsoeneren voor de verkoop. Ik heb hem toen geadviseerd om de plinten vast te zetten, het behang netjes te trekken, te schilderen en een lichtarmatuur aan te brengen. Dat was een kleine moeite, maar de eerste indruk van de woning wordt meteen helemaal anders. En voor sommige kandidaten kan dat doorslaggevend zijn!”

4. “Een (indoor) zwembad, fitnesszaal of wijnkelder is altijd een meerwaarde voor je woning.”

“Dit geeft in mijn ogen zeker niet altijd een meerwaarde”, klinkt het bij Immo Haven. “Mensen zien dikwijls juist extra kosten bij een zwembad. Is een leuk pluspunt, maar geeft geen enorme meerprijs op het einde van de rit.” Thomas Vandevelde van Immo 3000 ziet het op een andere manier. “Extra ruimtes zoals een zwembad, fitnesszaal of wijnkelder kunnen zeker een meerwaarde betekenen voor een woning. Uiteraard is het dan wel belangrijk dat deze ruimtes niet werden gebruikt als ‘opoffering’ voor bijvoorbeeld een derde (broodnodige) slaapkamer.”

Ook Govaerts (Immo Top Invest) haalt een praktisch punt aan: “Misschien is de potentiële koper helemaal geen voorstander van een indoor-zwembad of gaat hij liever buiten joggen. Beter ga je voor multifunctionele ruimtes, zoals een fitnesszaal die erg makkelijk om te bouwen is tot extra slaapkamer of bureelruimte.”

5. “Ik ga per se voor het beste van het beste, zoals high-end inbouwapparatuur en granieten werkbladen.”

Een tandje meer bijsteken voor je keuken en gaan voor de allerduurste materialen? Of toch maar even voor een basiskeuken gaan zoals bij IKEA? We legden het voor aan de makelaars. Immo Haven: “Goh, de helft gaat hier naar kijken en de andere helft niet. Het hangt erg af in welke categorie van woning je zit. Tot zeg maar 250.000 euro gaan mensen niet vallen over een bepaald merk. Bij hogere prijsklasse ligt dat anders.”

Ook Immo Top Invest heeft nog een goede raad: “Plaats je al deze toestellen enkel om de woning te verkopen, dan is het misschien niet de allerbeste investering. Uiteraard is dit weer heel erg afhankelijk van het type pand dat jij verkoopt. In een luxueuze villa wordt er natuurlijk wel verwacht dat er met betere materialen gewerkt wordt. In een rijwoning ga je misschien beter voor een goede middenmoot.”

En daar zijn ze het bij Immo 3000 ook volledig mee eens. “Bij panden in een hogere prijsklasse is de keuze van materialen erg belangrijk. Hoe duurder de woning, hoe kritischer de kandidaat kopers worden. Het gebruik van hoogwaardige materialen en toestellen is dan bijna een must. Bij de doorsnee woningen kan een goed geplaatste IKEA keuken ook zijn werk doen.”

6. “Mijn tuin moet niet perfect zijn, want nieuwe inwoners gooien het toch misschien over een andere boeg.”

De eerste indruk is belangrijk, het interieur ook, maar wat met de tuin? “De tuin moet niet perfect zijn”, vertelt Vandevelde. “Maar een onordelijke tuin is voor veel kandidaten een voorbode over hoe de woning zelf door de huidige eigenaars werd onderhouden.”

7. “Het maakt niet uit of de kleuren van mijn woonkamer fel zijn of misschien wel lelijk. Potentiële huizenkopers kijken daar wel door.”

Daar is Thomas Vandevelde van Immo 3000 toch niet zo zeker van. “Wij zeggen altijd dat een serieuze koper door de kleuren van de verf moet kunnen doorkijken. Toch merken we dat sommige kandidaten hier opmerkingen over maken of soms zelfs over struikelen tijdens een huisbezoek. Een neutrale kleur kan die enkelingen dus toch over de boeg trekken. Maar schilderen moet je altijd doen, of je nu een nieuwbouw koopt of een bestaande woning.”

Die mening wordt door Immo Haven ook gedeeld. “Alles in een neutrale kleur zal zeker bijdragen tot een snelle verkoop, want niet alle kopers kunnen hier doorkijken. Wij zeggen meestal eerlijk onze ideeën wat kan leiden tot een snelle verkoop. Als hij een topprijs wil behalen met muren die groen, blauw en rood zijn, dan geven we mee dat het een moeilijk verhaal kan worden. Uiteindelijk moet alles verkoopbaar worden.”

Tot slot geeft ook Immo Top Invest nog een gouden raad mee: “Eenvoud siert. Probeer de woning vooral niet te druk te laten ogen. Jammer genoeg kunnen niet alle potentiële kopers hier door heen kijken. Een ‘blanco canvas’ laat de kandidaat fantaseren over het inrichten van jouw woning, hierdoor gaan ze zich al een stukje binden aan de woning.”

Met medewerking van Immo Haven, Immo Top Invest en Immo 3000

Share.