De oplossing voor een lening die je (tijdelijk) niet kan terugbetalen

Share.

Een hypothecaire lening om een woning te bouwen, kopen en/of renoveren, daar zit je wel wat jaartjes aan vast. Maar wat als je tijdens het afbetalen plots ontslagen of arbeidsongeschikt wordt? Ontdek wat de Vlaamse overheid dan voor jou kan doen!

Misschien niet voor nu maar wel voor straks

Zal de overheid mij helpen met de afbetaling van mijn lening? Inderdaad! Via de Vlaamse Overheid en meerbepaald Wonen Vlaanderen kan je immers in het eerste jaar van je lening (vanaf de eerste kapitaalsopname) een Verzekering Gewaarborgd Wonen aanvragen. De verzekering komt maandelijks tussen om je lening gedeeltelijk te helpen afbetalen als je ontslagen of arbeidsongeschikt wordt. Het is zo’n beetje als een hospitalisatieverzekering, goed om te hebben, maar hopelijk heb je ‘m nooit nodig. Klinkt al goed? Nog een bonus: de overheid trakteert, dat betekent: deze verzekering is helemaal gratis voor jou!

De tussenkomst

Ben je dan voor de volledige leenperiode gedekt? Dat niet, je bent enkel de eerste 10 jaar verzekerd. Zelf zal je geen centen zien, maar wel je bank. Die zal maandelijks maximum 500 euro (in uitzonderlijke gevallen 600 euro) ontvangen gedurende een periode van maximum 36 maanden. Dat klinkt misschien niet veel, maar dit kan wel het verschil betekenen tussen zinken of blijven drijven. Klein detail, er is een wachttijd van 3 maanden.

Waar moet ik tekenen

Voor je helemaal uit je dak gaat, aan de Verzekering Gewaarborgd Wonen zijn een resem voorwaarden verbonden. Je moet bijvoorbeeld arbeidsgeschikt en aan het werk zijn (een uitzendcontract telt niet). Het huis moet ook in het Vlaamse Gewest gelegen zijn en je hoofdverblijfplaats worden. Ontdek wat de andere voorwaarden zijn en kom er met deze sneltest achter of jij hoogstwaarschijnlijk in aanmerking komt.

Een nee heb je, een ja kan je krijgen

Hoogstwaarschijnlijk? Het is een beetje koffiedik kijken of je de verzekering al dan niet krijgt. Op de website van Wonen Vlaanderen wacht alvast het aanvraagformulier op je. Binnen de 90 dagen krijg je officieel bericht als de aanvraag is goedgekeurd. Dus, wie niet waagt, niet wint. En dan maar hopen dat je nooit een beroep moet doen op de Verzekering Gewaarborgd Wonen. 

Auteur: KP
Bron: Vlaanderen.be

Share.