De 10 goedkoopste gemeentes in België 

Share.

De Belg heeft een baksteen in de maag, wat zoveel betekent als dat jij, ik en de gemiddelde landgenoten graag in het bezit willen zijn van een eigen woning. Ter ere van de nationale feestdag, gingen wij daarom op zoek naar de goedkoopste gemeenten om een woning te kopen in België!

De gemiddelde prijzen werden berekend op basis van alle vraagprijzen voor woningen en appartementen die op Zimmo hebben gestaan in de periode tussen 1 januari 2017 en 30 juni 2018. Hierbij werd ook rekening gehouden met het aantal panden die online stonden en werden alle deelgemeenten meegerekend.

De top 10

1. Viroinval

Goedkoper dan in Viroinval ga je het niet vinden. De gemeente uit de provincie Namen steekt alle andere gemeenten de loef af wat betreft de vraagprijs voor een woning. Die telde het voorbije anderhalf jaar gemiddeld 118.813 euro. Gezien de vraagprijzen in Vlaanderen een koopje, maar je moet er wel voor gaan zoeken tegen de Franse grens.

2. Colfontaine

Ook tegen de Franse grens, maar dan wel in de provincie Henegouwen is Colfontaine, een gemeente uit de oude mijnstreek Borinage. Een woning daar kost je al iets meer dan in Viroinval, namelijk 124.080 euro.

3. Quaregnon

De top drie wordt vervolledigd door Quaregnon, niet toevallig een buurgemeente van Colfontaine. De regio staat er bekend om zijn relatief lage vastgoedprijzen en dat was ook duidelijk op Zimmo. De gemiddelde vraagprijs de voorbije achttien maanden bedroeg 125.417 euro.

4. Dour

We hoeven niet al te ver te rijden vanaf Quaregnon richting het nummer vier in de lijst, Dour. In het normaal altijd rustige dorpje spoelen jaarlijks meer dan honderdduizend festivalgangers aan voor het plaatselijke festival. In plaats van je tentje op te gooien, kan je er een huis kopen! Een woning in Dour kost gemiddeld 125.882 euro.

5. Tellin

We gaan voor het eerst naar de provincie Luxemburg, waar Tellin de vijfde goedkoopste gemeente van ons land is. Het dorpje dat amper 2.000 inwoners telt, ligt in de groene omgeving van de Ardennen. Ook een woning in de natuur? Dat kost je in Tellin gemiddeld 131.646 euro!

6. Farciennes

In een iets minder groene omgeving bevindt zich Farciennes, op een boogscheut van industriestad Charleroi. Vlakbij de stad tel je zo’n 139.037 euro neer.

7. Meix-devant-Virton

De naam verraadt het al, Meix-devant-Virton bevindt zich… voor Virton, in het uiterst zuidelijke punt van België. Vanuit de gemeente kan je Luxemburg en Frankrijk al ruiken, waardoor de vastgoedprijzen behoorlijk beïnvloed worden door de buurlanden. Dat levert Meix-devant-Virton een zevende plek op, goed voor een vraagprijs van 141.009 euro!

8. Frameries

Eveneens aan de grens met onze zuiderburen en in de regio van Dour, Quaregnon en en Colfontaine -de nummers 2, 3 en 4 uit de lijst- komen we aan in Frameries. Hier is het iets duurder dan de buurgemeentes, maar met 145.359 euro is de gemiddelde vraagprijs nog steeds aan de lage kant.

9. Cerfontaine

Hop naar de provincie Namen -alweer- waar we langs Chimay -beroemd om zijn bier- richting Cerfontaine rijden. Het dorpje zelf telt amper 4.500 inwoners, die ooit niet al te diep in de portefeuille moesten graaien bij de aankoop van hun huis of appartement. De gemiddelde vraagprijs bedroeg de voorbije achttien maanden 145.946 euro.

10. Saint-Nicolas

Tot slot eindigen we onze top 10 in de provincie Luik, opnieuw niet geheel verrassend in Wallonië. In de schaduw van provinciehoofdstad Luik bevindt zich het zeer gegeerde Saint-Nicolas. Heel wat pendelaars of mensen die eerder het groen zoeken in plaats van de drukke stad, zoeken hier hun heil. Voor 146.656 euro vinden ze hier ook voortaan hun thuis.

Wat met Vlaanderen?

Het zuidelijke gedeelte van België siert de gehele top 10, maar wat zijn dan de goedkoopste Vlaamse gemeenten van ons land? Wel, de eerste Vlaamse gemeente vinden we pas terug op de 42e plaats. Die eer is weggelegd voor de West-Vlaamse faciliteitengemeente Mesen. Voor een woning tel je daar zo’n 182.653 euro neer. De zilveren medaille is voor een gemeente een kleine twintig kilometer oostelijker en met slechts één lettertje verschil, Menen. Hier moet je gemiddeld 195.453 euro ophoesten. De derde Vlaamse gemeente die onder de kaap van 200.000 euro blijft is Ronse. De Oost-Vlaamse stad klokt af op een derde plek en een gemiddelde vraagprijs van 199.260 euro. Wervik (211.205 euro) en Zelzate (219.751 euro) maken de top 5 compleet.

Share.