6 slimme manieren om zelfs een kleine ruimte op te delen

Share.

De laatste jaren worden de woningen steeds kleiner en kleiner. Wil je het maximale halen uit je (kleine) woning, dan kan je best slim omgaan met de woonoppervlakte. En hoewel we de meesten dan gaan voor een open inrichting, kunnen we zelfs in kleine huizen, appartementen of studio’s de ruimtes slim opdelen.

Anno 2018 zijn er heel wat interieurarchitecten die met hun handen in het haar zitten. Toch hebben zij doorheen de jaren expertise vergaard om een compact huis op een slimme manier op te delen. Wil je ook een woning -zelfs de allerkleinste- opdelen en toch nog een ruim gevoel hebben in een compact huis? Dat kan op 6 verschillende manieren!

1. Een volledige muur

Het eerste idee ligt voor de hand. Zoek in je woning een ruimte die je wil opdelen en trek van onder tot boven een muur op. Op die manier breek je de ruimte slim op en kan je op die manier een keuken afscheiden van de woonkamer of andere ruimtes. Je kan zelfs tegen de nieuwe muur de keuken installeren om zo veel mogelijk ruimte in te winnen.

Foto: DESIGNSCAPE ARCHITECTS LTD

2. De boekenkast

Een gelijkaardige manier om de ruimte op te delen is een boekenkast. Niet alleen is het ontzettend praktisch, als het op een perfecte manier geïntegreerd wordt in het interieur, is het een ontzettende meerwaarde voor je woning. Daarbij heb je de keuze tussen een gesloten of een open boekenkast. De gesloten kan nuttig zijn als opslagruimte, de open kan met dezelfde invulling voor meer openheid in het interieur zorgen.

Foto: SPAZIO 14 10 DI STELLA PASSERINI

3. De hippe zithoek

Van een boekenkast naar een hippe zithoek! Hoe zalig is het wel niet als je in een open ruimte een klein zithoekje, annex bibliotheek kan voorzien. Een klein stukje me-time waar je zonder zorgen kan genieten van een goed boek. En je woning hoeft niet eens groot te zijn. Een hoekje met twee kasten en wat kussens volstaan.

Foto: 向山建築設計事務所

4. De halve muur

Of je nu een ruime woning hebt, of een klein dakappartement. Elk stukje waarbij je bepaalde kamers in huis kan opdelen is ideaal. En voor zij die bijvoorbeeld in een studio wonen en het moeten hebben van één groot raam om licht binnen te laten -zie foto hieronder- is er een oplossing. Een half muurtje tussen bijvoorbeeld de slaapkamer en woonkamer geeft jou een klein beetje privacy, zonder dat je het natuurlijk daglicht moet laten schieten.

Foto: MARION LANOË ARCHITECTE D’INTÉRIEUR

5. De lucht in

Zelfs al heb je qua woonoppervlakte niet zo’n ontzettend ruime woning, er zijn nog altijd oplossingen achter de hand. En ze zijn dichter bij te vinden dan je denkt. Door in de hoogte te gaan werken, benut je optimaal de ruimte die anders toch maar gaat verkommeren. Denk maar aan een mezzanine of een slaapkamer op hoogte die enkel te bereiken is via een ladder. Opties genoeg! 😉

6. Het glazen hoekje

Een gevoel van openheid behouden en toch een soort van privacy behouden? Dan kan je werken met glas om ruimtes op te delen. Zo heb je toch het gevoel dat de slaapkamer afgeschermd is van de woonkamer of keuken en zit je qua natuurlijke lichtinval nog steeds snor. Toch te veel licht ‘s nachts? Dan kan je in je ‘slaapkamer’ altijd werken met gordijntjes.

Foto: EUGENE CHEKHOV

Welk idee zou jij willen proberen in je woning? Laat het ons weten in de reacties!

Bron: homify.com

Share.