Zo hou je je huis koel tijdens hete zomerdagen

Share.

Hoewel we allemaal blij zijn wanneer de zon verschijnt, zien we de temperatuur binnen toch liever niet te hoog oplopen. Zorg ervoor dat je huis zelfs tijdens de heetste hittegolf de nodige verkoeling biedt met deze tips.

Begin met de basis

Een fris huis begint met doordacht window management. Door de ramen op het juiste moment te openen of net te sluiten, bepaal jij of je frisse lucht binnenlaat of net de warmte buiten houdt.

Vroege vogels zetten best meteen alle ramen en deuren in huis een uurtje open. Zo creëer je een tocht die je huis al behoorlijk afkoelt. Daarna, wanneer het buiten heter wordt, gooi je alles weer dicht. Niet alleen ramen en deuren, maar ook de gordijnen en rolluiken aan de kant van je huis waar de zon op staat. Zo blijft de ergste warmte buiten.

Een tweede, niet onaangename, tip: doe vooral niet te veel. Elektrische apparaten geven warmte af, dus stofzuigen is af te raden, en ook het fornuis of de oven aanzetten doe je beter niet. Zet dus gerust een snelle salade op het menu of, beter nog, steek in de tuin de barbecue aan, om binnen geen extra warmte te creëren.

Als het dán nog steeds te warm is…

Helpen deze tips niet om de warmte op bijvoorbeeld zolderkamers binnen de perken te houden? Dan is het tijd voor het zwaardere afkoelgeschut. Een ventilator kan helpen, maar alleen als je hem op de juiste manier gebruikt. Plaats hem dus voor het raam om de warme lucht linea recta naar buiten te blazen. Heb je ook een tweede ventilator? Dan kan je die op jezelf richten voor een heerlijke koele bries.

Nog te warm? Zet een paar flessen met bevroren water voor je ventilator: zo creëer je je eigen aircooler, voor een nog koeler effect. Aircoolers – ventilators waarin ruimte voorzien is voor koud water of ijsblokjes – zijn overigens ook gewoon te koop.

Nog zwaarder geschut

Lukt het niet om je huis te verkoelen met ventilators? Dan kan een airco de oplossing bieden. Deze verplaatst niet enkel lucht (zoals een ventilator dat doet), maar haalt ook de vochtigheid die zorgt voor het benauwde gevoel, uit de kamer. Deze iets drastischere oplossing vergt wel wat meer denkwerk. Je moet immers eerst berekenen welk vermogen je nodig hebt om je kamer of huis te koelen. En dan moet je nog beslissen welke soort airco je gaat nemen.

Zo zijn er mobiele aircosystemen, waarbij een luchtslang de lucht naar buiten afvoert. Deze zijn erg populair, want ze zijn makkelijk te plaatsen én te verplaatsen. Maar er zijn ook raamkoelers die je boven een deur of in een raam installeert, of split-airconditioners waarbij je een unit binnen plaatst en een unit buiten, om zo de geluidsoverlast te beperken. De keuze van je airco hangt af van het type ruimte dat je wilt koelen, en natuurlijk ook van de prijs die je ervoor wilt betalen.

Wil je een beetje inventief zijn? Zo maak je snel, goedkoop en eenvoudig je eigen airco!

En als dat alles echt niet baat, dan heb je natuurlijk ook nog altijd de mogelijkheid om je woonkamer uit te graven en er een zwembad met poolbar van te maken. Verkoeling gegarandeerd!

Auteur: SDC

Share.