Lichtrijke renovatie van een oud rijhuis

Share.

In het gemiddelde stadscentrum kunnen we er niet om heen. Rijen vol kleine, dichtbevolkte straatjes waar het ene rijhuis na het andere het straatbeeld siert. Vaak zijn deze woningen in de voorbije eeuw gebouwd, waardoor ze anno 2018 toch een grondige renovatie kunnen gebruiken. Maar zijn die mogelijkheden dan eindeloos? Global Architects maakte het onmogelijke waar met deze totaalverbouwing van dit oude rijhuis.

Wat voorafging

We bevinden ons in het Nederlandse Wassenaar, een stad aan de Noordzee. De woning was vroeger een typisch rijhuis uit de jaren ’80, waar het natuurlijk daglicht niet de grootste prioriteit was. De woning werd gekenmerkt door kleine kamertjes in een gesloten structuur. Het buitenlicht, dat door de weinige buitenramen binnenscheen, geraakte op die manier moeilijk tot in de open ruimtes. Tijd om dat eens dringend aan te pakken!

Foto: Mirko Merchiori

En toen was er licht!

Het eerste plan van de architecten was het slopen van het gesloten karakter. Muren werden eruit gehaald en er werd in de hoogte gewerkt. Dankzij de verbouwing aan het dak is er niet alleen 40 vierkante meter aan woonoppervlakte gewonnen, zo stroomt er via de dakramen licht tot in het hart van het huis. Daarnaast werd de verdere structuur aangepast. Zo is het rijhuis georiënteerd rondom een centrale ruimte, waardoor bijzondere hoekjes en doorkijkjes ontstaan en de kamer verder verlicht wordt.

Foto’s: Mirko Merchiori

De totaalverbouwing leverde de inwoners ook een nieuwe stijl op. Er werd gekozen voor een stijlvolle, moderne, warmte en toch tijdloze look. De reeds bestaande houten vloer op het gelijkvloers werd hersteld, opgeschuurd en in een lichte kleur geolied. Ze gaat naadloos over in de betonvloer, waar het centrum van iedere woning zich bevindt: de keuken. In de enigszins open keuken werd er gekozen voor eikenhouten meubels, die perfect passen met de betonnen vloer.

Foto’s: Mirko Merchiori

Naast de prachtige lichtinval is er nog een blikvanger in het interieur. Zo is er een trap die over twee verdiepingen loopt, waardoor het licht doorheen de woning wordt gestuurd. Perfect in combinatie met het hout en de betonnen look van de gelijkvloers, maar ook met de kurken kamers op de eerste verdieping. Allemaal past het binnen het plan van het wooncomfort en duurzaamheid. Want ook dat waren twee pijlers van het verbouwavontuur. De architecten ontwierpen de renovatie vanuit een geïntegreerd duurzaamheidsconcept. Zo wordt er vanuit de centrale as de passieve zonne-energie, regelbare daglicht toetreding, natuurlijke ventilatie, koeling en opwarming geregeld.

Foto’s: Mirko Merchiori

Tot slot gaan we ook nog eens langs in de badkamer. Ook daar wordt de moderne, tijdloze stijl perfect doorgetrokken. Het beton en het hout dat we zagen toen we de woning binnenwandelen keren ook hier terug om de eenheid binnen de woning te vrijwaren. En ook de badkamer staat rechtstreeks in contact met de centrale as van de woning -oftewel het atrium- waardoor je altijd vers daglicht en lucht binnenkrijgt.

Foto’s: Mirko Merchiori

Bron: Archdaily.com
Foto’s: Mirko Merchiori

Share.