7 goedkope woonalternatieven

Share.

Bij Zimmo kiezen we graag voor mooi en betaalbaar. We zijn dan ook blij dat alternatieve prefab woonconcepten vandaag aan populariteit winnen. In dit artikel toveren we alvast zeven woonalternatieven uit onze mouw!

1. Happy Cheap House

Een prototype voor goedkope prefab huizen? Dan ben je bij Tommy Carlsson aan het juiste adres. Hij bouwde het Happy Cheap House als een ontwerp dat doet denken aan een verhakkelde aluminium kubus. Wil je dit sterk staaltje architectuur eens zien, neem dan het eerste vliegtuig naar Stockholm!

Foto’s: Michael Perlmutter

2. Casa GG

Niet zo’n fan van de industriële, moderne aluminium look? Misschien zijn houten modulaire opties dan wel meer je ding. We nemen je mee naar Casa GG in Spanje, een duurzaam en energie-efficiënt ontwerp van het Spaanse architectenbureau Alventosa Morell Arquitectes dat ook nog eens goedkoop om te produceren was! De constructie van het passiefhuis nam amper 4 maanden in beslag. Casa GG bestaat uit 6 modules. Dit modulaire karakter zorgt ervoor dat de woning zich gemakkelijk naar zijn omgeving vormt en gemakkelijk tussen en rondom obstakels geplaatst kan worden. Zo moeten er bijvoorbeeld geen bomen wijken.

Foto’s: Adrià Goula

3. Sorte Hus

Je hoeft niet zelf iets te bouwen om het goedkoop te houden. Deze Deense familie koos voor voorgemaakte bouwmaterialen en gebruikte deze op een originele manier. De indeling van het huis hielden ze simpel, om de ruimte optimaal te kunnen benutten. De basis is rechthoekig. De muren zijn opgetrokken uit zwart geschilderde houten planken, en één muur wordt bijna volledig ingenomen door ramen en een glazen deur. Sorte Hus is hét toonvoorbeeld van goedkoop prefab wonen!

Foto’s: Sigurd Larsen

4. Casa Caja

Ben je toch eerder een doe-het-zelver? Het Mexicaanse architectenbureau S-AR ontwikkelde Casa Caja, een woonconcept dat de toekomstige bewoner zelf ineen moet steken. Echt iets voor mensen die ooit goed waren met Duplo. Het huis komt met betonnen bouwblokken die je zelf moet stapelen en in elkaar steken. Het project heeft ook een sociale insteek. Mensen die geen geld hebben, kunnen op deze manier toch de voordelen van degelijke architectuur beleven, mits ze zelf de handen uit de mouwen steken.

Foto’s: Alejandro Cartagena

5. Daklozenhuis

En we hebben nog meer woonalternatieven voor kansengroepen. In Zuid-Londen gebruiken ze dit oude fabrieksgebouw, dat werd bedacht door Rogers Stirk Harbour + partners, om 36 jonge daklozen op te vangen. Elke woonunit is 26 m² groot, combineert een salon met een keuken en een aparte slaapkamer. De woonruimtes werden elk apart en met de hand gemaakt, waarna ze werden geleverd met een vrachtwagen en ter plaatse gestapeld.

Foto’s: Grant Smith

6. Casa Invisible

Dit verplaatsbare huis in Malaga is wel erg uniek. De gevels zijn gemaakt van spiegels, waardoor het de bijnaam Casa Invisible kreeg. Delugan Meissl kwam met het originele concept op de proppen. De basisstructuur van het gebouw is van hout, maar de buitenkant van spiegelglas. Het huis is ook modulair opgebouwd, en kan in principe opgetild en verplaatst worden.

Foto’s: Christian Brandstätter

7. S House

Een simpele woning die gebouwd kan worden in 3 uur? Check. Dit idee van Vo Trong Nghia Architects pakt mee het huisvestingsprobleem voor mensen met lage inkomens in Vietnam aan. Ze wijdden er zelfs een hele ontwerpreeks aan: de ’S house’-serie. Ook hier opnieuw een modulaire aanpak, waarbij de huizen een vaste basis hebben maar naar eigen smaak kan gepersonaliseerd worden.

Foto’s: Hiroyuki Oki

De meeste oplossingen voor een goedkope, energievriendelijke en efficiënte woonoplossing bestaan dus vooral uit prefab materialen en modulaire vormgeving. Iets voor jullie?

Auteur: PJG

Bron: Dwell.com

Share.