De goedkoopste Vlaamse gemeentes om te huren

Share.

Steeds vaker gaan we op zoek naar de goedkoopste plekken om te wonen. Maar waar in Vlaanderen is dat nu precies? Omdat we toch weleens benieuwd zijn waar je nu het goedkoopst huurt, gingen we op zoek naar de Vlaamse gemeentes waar je maandelijks het minste huur neertelt!

Voor ons onderzoek onderzochten we de gemiddelde huurprijs van huizen of appartementen die op Zimmo hebben gestaan in de periode tussen 1 januari 2017 en 1 augustus 2018. Hierbij werd ook rekening gehouden met het aantal panden die online stonden en werden alle deelgemeenten meegerekend.

Top 5

1. Veurne

Aftrappen doen we in de allergoedkoopste gemeente van Vlaanderen, Veurne. In de West-Vlaamse stad, grenzend aan Frankrijk tel je voor een gemiddelde huurwoning ‘amper’ 512 euro neer! Helaas staat er op dit moment niets rond die prijsklasse te huur vlakbij de kust. De goedkoopste woning in Veurne is dit gezellige stadsappartement met open ruimtes en een woonoppervlakte van 70 m².

2. Wervik

Veurne staat met 512 euro per maand op eenzame hoogte. De nummer twee op de lijst, het West-Vlaamse Wervik, is namelijk 50 euro duurder en klokt af op 566 euro per maand. Daarvoor krijg je dit lichtrijk appartement met een open keuken en twee slaapkamers.

3. Spiere-Helkijn

De top drie kleurt helemaal West-Vlaams! De bronzen stek wordt ingenomen door Spiere-Helkijn. De faciliteitengemeente, gelegen aan de grens met de provincie Henegouwen, staat mee op het podium met een maandelijkse huurprijs van 582,50 euro. In Spiere-Helkijn vind je voor dat bedrag een ruime woning met 4 slaapkamers!

4. Poperinge

En ook voor nummer 4 trekken we naar de meest westelijke provincie van ons land. In Poperinge, gelegen aan de Franse grens, tel je maandelijks 584 euro neer voor een gemiddelde huurwoning. Daar krijg je in Poperinge dit knappe lichtrijke appartement met twee slaapkamers voor.

5. Menen

De top 5 sluiten we af in -jawel- West-Vlaanderen. Voor 50 cent meer dan in Poperinge -en dus 584,50 euro– vind je maandelijks je thuis in Menen. Ter illustratie: voor dat bedrag vind je in de West-Vlaamse stad aan de grens met Frankrijk een ruim en vernieuwd appartement van +- 130 m² met drie slaapkamers!

Je merkt het al. De top 5 is van volledige West-Vlaamse makelij. Ook provinciehoofdstad Brugge valt met een gemiddelde huurprijs van 697 euro nog behoorlijk mee als grootstad. Maar hoe zit het in de andere Vlaamse provincies?

Oost-Vlaanderen

Gaan we iets oostelijker komen we in provinciehoofdstad Gent terecht. In de Arteveldestad betaal je met 756 euro een pak meer dan in Brugge. In Oost-Vlaanderen zwaait faciliteitengemeente Ronse met 624 euro de plak. Berlare en Waarschoot vervolledigen met respectievelijk 635 euro en 636,50 euro het podium en ten slotte betaal je maandelijks 647,5 euro in Dendermonde. De top 5 wordt vervolledigd door Brakel. Daar tel je per maand 650 euro neer voor een huurwoning.

Antwerpen

Nog een provincie oostelijker liggen de prijzen alweer een pak hoger. Waar we in Oost-Vlaanderen de top 5 afsloten met 650 euro, is er in de provincie Antwerpen geen enkele stad of gemeente die onder dat gemiddelde ligt. Balen en Meerhout liggen er met een gemiddelde huurprijs van 654 en 656 euro nog behoorlijk dicht bij. Hulshout (669 euro per maand), Geel (673 euro) en Herenthout (680 euro) maken de top 5 compleet. Provinciehoofdstad Antwerpen is dan weer quasi onbetaalbaar. De gemiddelde huurprijs lag er het voorbije anderhalf jaar op 1.406 euro.

Limburg

In Limburg liggen de prijzen dan weer net iets lager ten opzichte van hun westelijke buren. Provinciehoofdstad Hasselt zet met een gemiddelde huurprijs van 799 euro per maand al de toon ten opzichte van de Antwerpen. Nog steeds een behoorlijk bedrag, maar andere gemeentes zoals Heers (617 euro), Leopoldsburg (630 euro), Tessenderlo (639 euro), Bree (642 euro) en Diepenbeek (645 euro) redden de Limburgse eer wat betreft maandelijkse huurprijzen.

Vlaams-Brabant

Ten slotte rijden we nog richting Vlaams-Brabant, dat met zijn centrale ligging en nabijheid van Brussel altijd al een beetje duurder is dan de rest. Desalniettemin valt Leuven ten opzichte van de collega provinciehoofdsteden met 794 euro per maand behoorlijk mee. Zoutleeuw is daarnaast met een huurprijs van 607 euro een absolute aanrader. De overige vier qua goedkoopste gemeentes in Vlaams-Brabant gaan dan weer naar Geetbets (671,50 euro), Scherpenheuvel (687 euro), Liedekerke (690,50 euro) en Kortenaken (706 euro). Allen toch iets hoger dan in andere provincies.

Share.