5 tips om je lening draaglijker te maken

Share.

We hebben bijna allemaal een baksteen in de maag. Iedereen in je omgeving stimuleert de aankoop van een eigen woning: je ouders, je bank, en zelfs de fiscus. Maar een droomwoning is niet goedkoop, dus leen je wat je nodig hebt en betaal je af. Tot wel 30 jaar of 360 maanden. Een heel lange periode, die soms aanvoelt als een blok aan je been. Kan je daar wat aan doen? Zimmo zoekt het uit!

1.Bestudeer je leningsvoorwaarden

Elke bank heeft verschillende leenformules met gevarieerde voorwaarden. Dit grondig uitspitten is een hele klus, maar wel eentje die het waard kan zijn. Denk goed na over wat je aantrekkelijk vindt: een vaste of variabele rentevoet, de looptijd, eventuele kortingsvoorwaarden…

De algemene regel is: een lagere rentevoet en kortere looptijd geven minder interest. Zo daalt je kapitaalschuld dus sneller.  Als dat voor jou financieel lukt, kies dan daarvoor. Je betaalt maandelijks ongeveer hetzelfde bedrag, maar bent in principe enkele jaren vroeger schuldenvrij.

Doet je huidige bank je geen scherp voorstel? Ga dan informeren bij de concurrentie. Je bent als klant namelijk vrij om te veranderen. Weet wel: veranderen van bank brengt kosten en inspanningen met zich mee. Je verandert dan je zicht- en spaarrekening, schuldsaldo- en brandverzekering.

2. Eis een lagere rentevoet

De rentevoet is het prijskaartje dat aan je lening hangt. Ben je een interessante klant voor de bank in kwestie, dan krijg je betere voorwaarden. De rente staat nu historisch laag. Je vindt leningen aan minder dan 2%. Vijf jaar geleden leende je aan 4% of 5%; vijfentwintig jaar geleden aan 13%. Er zijn dus koopjes te doen! Kan je leven met wat onzekerheid, kies dan voor een variabele rentevoet. Wanneer je huivert bij die gedachte, dan ga je best voor een vaste rentevoet.

Heb je al een lening lopen? Dan kan je vaak met een herfinanciering aan de huidige rentevoeten heel wat geld besparen. Stel: je leende 4 jaar geleden 200 000 euro op 25 jaar met vaste rentevoet 4%. Herfinancier je dit vandaag aan een vaste rentevoet van 2,5%, dan betaal je bijna hetzelfde per maand, maar 3 jaar minder lang. Je bespaart maar liefst 40 000 euro interest. Trek daar je wederbeleggingsvergoeding en notariskosten af en je houdt meer dan 30 000 euro over. De moeite, niet?

3. Hou met alle kosten rekening

De bank rekent erop dat je de looptijd van je lening uitdoet. Betaal je vervroegd terug, dan rekent ze je een sanctie aan: de wederbeleggingsvergoeding. Deze wederbeleggingsvergoeding is wettelijk beperkt tot 3 maanden intrest op het terugbetaalde gedeelte. Betaal je bijvoorbeeld 2.000 euro op een lening met een rentevoet van 3%, dan zal je een vergoeding voor wederbelegging betalen van 15 euro (2.000 euro x 3%/4).

Verander je van bank? Dan schrap je de hypotheek van bank 1 en geef je een nieuwe hypotheek aan bank 2. Daarvoor betaal je notariskosten. Je verandert ook je schuldsaldo- en brandverzekering. Vergelijk ook die kosten dus!

4. Hou je quotiteit in de gaten

Quotiteit is de verhouding tussen de waarde van je huis en je openstaande schuld. Banken spelen graag op veilig: als je maar 80% of 75% van de waarde van je huis leent, krijg je een beter tarief. Als je lening rond dat percentage zit, kan wat spaargeld je onder die drempel helpen en krijg je betere voorwaarden.

5. Een lange looptijd is niet het einde van de wereld

Ga je toch voor een lange looptijd? Dat is geen drama. Je maandelijkse afbetaling vandaag is binnen 15 jaar immers minder zwaar door de inflatie. Dat wil zeggen dat die honderd euro binnen 15 jaar minder waard is dan vandaag. Vraag maar eens aan je ouders of grootouders hoeveel een brood 20 jaar geleden kostte!

Hebben jullie nog tips? Laat ze ons gerust weten!

Auteur: PJG

Share.