Wespen in je tuin? Dit kan je doen!

Share.

Elke zomer is het toch wel hetzelfde liedje. Je zit gezellig te genieten op het terras of in de tuin van een hapje en een drankje… *bzzz* en daar is hij weer: de wesp. Of je nu die ene persoon bent die blijft zitten, of net diegene die krijsend en meppend wegrent, dit kan je doen tegen wespen in je tuin!

Eerst en vooral: de don’ts

We kunnen heel wat tips meegeven hoe je iets best aanpakt, maar vooral dingen om te vermijden zijn in dit geval erg relevant. Zie je een wesp, doe je het volgende beter niet…

Slaan

Heel wat mensen denken dat wespen sowieso steken wanneer ze op jou afkomen, maar dat is niet het geval. Ze gaan op zoek naar eten waar ze energie uit kunnen halen om verder te vliegen. Ze zien jouw eettafel als een drive-in restaurant om even bij te tanken. De mens ziet dat echter anders en als een bedreiging. De snelste manier, de wesp wegslaan, is dan helaas niet de juiste beslissing. Wespen steken namelijk alleen wanneer zij zich bedreigd voelen. Val je hen aan, dan kunnen zij jou aanvallen ter zelfverdediging. En helaas, de wesp overlijdt niet na het steken. Door hun gladde angel kunnen zij meerdere keren na elkaar door de huid prikken.

Het wespennest aanvallen

Een nog slechter idee is om het wespennest zelf aan te vallen of te verwijderen. Zie je een wespennest hangen in de tuin, ga er dan absoluut niet op slaan. Wespennesten kan je bijna niet voorkomen en meestal heb je het pas door, wanneer het nest al te groot is. Een nest valt op geen enkele ecologische manier te bestrijden, waardoor je best de brandweer opbelt om het te laten weghalen.

Heb je toch een wespensteek? Dan kan je de zwelling aanpakken met een ijscompres, de steek met een zalfje en indien nog de huisarts raadplegen.

Wespen verjagen

Slaan verjaagt de wespen niet meteen, maar enkele trucjes houden hen wel op afstand. Eerst en vooral gaan wespen op zoek naar suikers om energie op te nemen. Zo kunnen ze verder vliegen. Heb je dus veel zoetigheden op tafel staan, dek alles netjes af of zet het op een afstandje.

Daarnaast zijn wespen niet tuk op volgende geuren:

  • Kruidnagel: Zet een schaaltje met kruidnagel op bijvoorbeeld de tuintafel en de wespen komen niet meer in de buurt.
  • Azijn: Een bakje met (verwarmd) azijn zal de diertjes op afstand houden. Helaas misschien jouw gasten ook.
  • Sinaasappel en/of citroen: snij deze doormidden en steek er wat kruidnagels in.
  • Ui: een kommetje fijngesneden ui houdt de wespen ook buiten. Zet het niet te dicht bij jouw gasten, of je mag de doos zakdoekjes ook bovenhalen.
  • Koffie: een terrasje doen? Bestel een koffietje! Wespen hebben een hekel aan de geur van verbrande koffie.
  • Wierook: Tot slot kan je enkele stokjes wierook aansteken om de wespen te verjagen.

Wespen helpen

Ben je je bewust dat de diertjes enkel langskomen om energie op te doen? Dan kan je hen helpen door een schoteltje met suikerwater bij de hand te houden. Probeer de wespen in die richting te sturen -al blazend- en laat hen daar krachten opdoen. Nadien vliegen ze verder.

Wespen bestrijden

Voor de niet-dierenvrienden onder ons zijn er ook middeltjes om de beestjes toch te bestrijden. Zo is er de welbekende truc met de fles cola. Snij horizontaal de hals van de fles en duw deze ondersteboven er terug in. Druk deze goed aan. Vul de fles met cola zodat de wespen via de hals op zoek gaan naar cola of een ander zoet drankje. Zo vliegen de beestjes uiteindelijk in de fles, maar kunnen ze er niet meer uit.

Tot slot is er ook de haarlak. Heel wat mensen spuiten dit richting de wesp waardoor de vleugeltjes vast gaan plakken. Zo vallen ze op de grond. Helaas is dat niet het meest diervriendelijke en raden we toch aan om een schoteltje suikerwater neer te zetten om de beestjes toch proberen te helpen.

Share.

Leave A Reply