Van oude school naar familiewoning

Share.

Het nieuwe schooljaar start en iedereen kijkt er uiteraard reikhalzend naar uit om weer hele dagen in de klas te vertoeven. Maar wat als je ook na de uren op school kan blijven? Hoe dat precies kan? Wel, je kan ook in een school wonen en dat is exact wat Chris en Jenny doen!

Voor en na

We gaan even terug in de tijd, naar het gezegende 1875. In Buckinghamshire -een graafschap ten westen van Londen (VK)- gaat de lokale bevolking naar een Victoriaanse school. Exact een eeuw later sloten de deuren en sprongen Chris en Jenny Looker op de kar om de school een tweede leven te geven. Hun plan was om de school -inclusief ingebouwde kantine uit 1940 en bijgebouwen- een tweede leven te geven… als familiewoning! De woonoppervlakte -500 m²- bleef nagenoeg hetzelfde, al werden heel wat binnenmuren neergeslagen om een ruime woning te creëren. Daarnaast bedroeg de nokhoogte van het gebouw 7,5 meter, wat de architecten toestond om op die manier een extra verdieping in te richten.

Foto’s: Simon Maxwell

Geweldig interieur

Ook binnenin gingen de architecten stevig te werk. De oude school werd vanbinnen volledig gestript en volledig ingericht met de gerecupereerde materialen én dus met respect voor het verleden. Jenny en Chris kunnen op die manier genieten van een volledige woning met uitgebreide open keuken en eetkamer, gezellige woonkamer, dromerige slaapkamer en tijdloze badkamer. Op het gelijkvloers waren de grote ramen het paradepaardje om voldoende natuurlijk daglicht binnen te laten. Op de bovenverdieping was het vooral de houten vloer -mét vloerverwarming– die de kamers sierde.

Foto’s: Simon Maxwell

Ook het exterieur

Tot slot is ook de buitenkant een onwerkelijk pareltje. Deze werd namelijk volledig in ere hersteld. Geen steen werd neergeslagen, enkel verstevigd en opgeschuurd. De tuin werd volledig opnieuw aangelegd. ‘s Avonds heb je een gezellige ruimte waar je in de lounge kan genieten van een hapje en een drankje met gezellig tuinlicht. Daarnaast geniet je ook overigens van een fraai LED-lichtspektakel vanuit de keuken. Maar wat kost nu dat hele plaatje precies? Wel, Chris en Jenny kochten de woning en de grond op voor een slordige 500.000 euro en besteedden nog eens 650.000 euro in de volledige verbouwing. Klinkt als een immense investering, maar de waarde die het koppel eruit haalt is alvast indrukwekkend, want hun fraaie woonst zou nu geschat worden op 1,5 miljoen euro!

Foto: Simon Maxwell

Bron: homebuilding.co.uk
Foto’s: Simon Maxwell

Share.