5 dingen om te bekijken bij een huurwoning

Share.

Wie op zoek gaat naar een woning om te huren, houdt met veel zaken rekening. En of je nu zoekt naar een huis of appartement, of wil wonen in de stad of op het platteland. Er zijn altijd enkele dingen om rekening mee te houden wanneer je online op zoek gaat naar je nieuwe thuis. Wij gidsen je erdoor!

1. De details

Als je op Zimmo een zoekopdracht maakt, kan je sorteren op onder andere het aantal slaapkamers, badkamers en de woonoppervlakte. Je kan daarom best op voorhand al even oplijsten wat er zeker noodzakelijk moet zijn in je nieuwe (huur)woning. Daarom is het best belangrijk om de beschrijving van de woning -geschreven door de makelaar, notaris of particuliere verkoper- goed door te nemen. Zo ken je wellicht niet alleen het aantal slaapkamers, maar ook de grootte en de ligging ervan.

Naast het computerwerk is het ook tijd om eens naar buiten te gaan, want het gaat verder dan een stuk tekst in een zoekertje. Wanneer op de pagina van de woning staat dat het in een rustige wijk/straat gelegen is, kan je ook eens de proef op de som nemen. Plan enkele momenten in -bij voorkeur op verschillende dagen én tijdstippen- om ter plaatse de sfeer op te snuiven. Misschien is er op zaterdag een markt vlak voor je deur. Gezellig uiteraard, maar misschien niet voor iemand die overtuigd was bij het woordje ‘rust’.

2. Voorzieningen

Wat ook erg belangrijk is en vaak niet in het zoekertje neergepend staat, zijn de voorzieningen. Ga na welke voorzieningen zowel in de woning, als daarbuiten zijn. Misschien is er wel een ingebouwde microgolfoven waardoor je niet meer in eentje moet investeren, is er een wasruimte in het gebouw waardoor je je geldbuidel niet moet opentrekken voor een wasmachine en droogkast én kan je beschikken over een parkeerplaats. Want het laatste wat je wil doen als je thuis komt na een zware dag op het werk, is een half uur rondrijden of een kilometer verder geparkeerd staan.

3. De regels

Iedereen heeft wel zijn eisen of wensen wat betreft de huurwoning, maar vergeet niet dat er ook een verhuurder in het spel is. Hij verhuurt zijn woning of het gebouw en heeft daarbij wel wat regeltjes opgesteld die misschien een dealbreaker kunnen zijn. Zo kan er bijvoorbeeld in de huurovereenkomst opgenomen worden dat het verboden is om te barbecueën op het terras, er niet gerookt mag worden of dat je favoriete viervoeter niet welkom is. Check ook zeker in het reglement wat je moet doen bij schade of nodige herstellingen.

4. De kosten

Dit kan misschien wel een van de belangrijkste zaken zijn om zeker op voorhand te weten. Ga na welke kosten er in de huurprijs zijn inbegrepen, hoeveel de maandelijkse lasten zijn en wat ze inhouden, hoeveel de waarborg bedraagt en of je moet bijbetalen voor bepaalde zaken als water -soms gedeelde kost- of parking.

5. De foto’s

Het belangrijkste bij een online zoekertje, is misschien toch wel de beelden van de woning. Daarbij is het toch erg interessant als er haarscherpe foto’s zijn die de woning perfect laten weergeven. Het helpt bij het selecteren van interessante woningen en geeft je al een goed beeld voor je bezoek. Daarbij zijn foto’s van de alle wooneenheden, kamers en voorzieningen onmisbaar.

Wil je zelf een zoekertje online zetten en weet je niet hoe je aan de foto’s moet beginnen? Dan helpen deze tips je vast op weg!

Foto: Zillow

Share.