Van krot naar schitterende woning in Antwerpen

Share.

Steeds vaker gaan we op zoek naar nieuwe ideetjes om te wonen, maar met een volgebouwd Vlaanderen is het dat niet zo’n evidentie. Architect Hansi Ombregt van P8 Architecten vond daar de ideale oplossing voor. Hij kocht een oude, vervallen woning op, gooide het volledig plat en bouwde er een ware woontoren op!

De verbouwing

We bevinden ons in het Eilandje, een gebied in het noorden van de stad Antwerpen. De regio leek destijds onbetaalbaar, tot ze een oud, ineengezakt krot zagen met daarop een bordje ‘Te koop’. De grondoppervlakte was amper 69 m², maar voor architect Hansi was het dé ideale kans om zijn frisse, nieuwe ideeën uit te voeren en dat het een waar krotwoning was, was eerder een voordeel dan een nadeel. Het oude huis werd platgegooid en na een jaar tekenen, waren de ontwerpen voor hun droomwoning klaar.

Foto’s: Luc Roymans

De nieuwe gevel

De woning ziet eruit als woontoren en valt daarom direct op door zijn opmerkelijke uiterlijk. Dat vertelden Hansi Ombregt en zijn partner Sophie destijds in CittA, het Antwerpse stadsmagazine van Gazet van Antwerpen. “We zien vaak mensen op straat die voor ons huis blijven staan en er niets van snappen. Ze vragen zich af of dit nu een appartement of een woning is, want de ramen lopen niet gelijk met de verdiepingen. Als ze mij dan beneden op de trap zien vertrekken en even later twee etages hoger terugzien, snappen ze dat dit maar één huis is. We zijn blij met dat speelse effect.”

Foto’s: Luc Roymans

Knap vanbuiten, maar ook vanbinnen!

Ook binnen werd er slim gebruik gemaakt van de ruimte. Er werd vooral in de hoogte gewerkt, met maar liefst zes verdiepingen. Waar de gelijkvloers zich enkel beperkt tot inkomhal, beginnen de levensruimtes pas op de eerste verdieping. Via een trap kom je meteen in de keuken terecht, met enkele trapjes hoger een eetplaats. De volgende verdiepingen tellen vervolgens de woonkamer, een kinderkamer en speelkamer, een badkamer en de master bedroom. Op de bovenste verdieping is er ten slotte nog een werkkamer met een knap buitenterras. En de grootste bonus? Een fenomenaal zicht op de Schelde.

Naast de praktische indeling is ook het interieur er eentje om van te snoepen! De muren en de meeste meubels kregen een strakke, witte kleur. Om die stijl enigszins te doorbreken, ging Sophie op zoek naar kleurrijke objecten om een extra dimensie aan de woning toe te voegen. Van een knappe houten tafel in de eetkamer, naar een fancy tapijt in de woonkamer en een knalrode koelkast in de keuken. In dezelfde ruimte vind je ook gele en blauwe krukjes!

Bekijk het interieur hieronder:

Foto’s: Luc Roymans

Werken aan de tuin

Ondanks dat de grondoppervlakte slechts 69 m² bedraagt, haalden ze toch het maximum uit hun tuin. Zo kozen Hansi en partner Sophie voor een verticale tuin. Daarvoor maakten ze handig gebruik van de enorme muur waar ze enkele klimplanten laten groeien, zodat er elk seizoen iets in bloei staat. Voor de afwerking koos het koppel voor eenvoudige materialen: “Zo behoudt het de eigenheid en dat is voor ons het belangrijkste. Een huis moet op een plek staan waar je graag bent.”

Foto’s: Luc Roymans

Zou jij hiervoor kiezen? Laat het ons weten in de reacties!

Bron: Archdaily, P8 Architecten, CittA.
Foto’s: Luc Roymans

Share.