Huren? Deze kosten heb je!

Share.

Wie overweegt om te gaan huren, struint vaak online de woningen in de gewenste regio af. Wanneer eindelijk de kogel door de kerk is en je huurder mag worden van jouw ideale huurwoning, dan is het tijd om je verhuis en huurperiode voor te bereiden. Maar welke kosten heb je allemaal als je gaat huren en hoe pak je het budgetbeheer goed aan?

Situatie: Dries en Marieke willen binnenkort gaan samenwonen. Alleen weten ze niet precies aan welke kosten ze zich precies mogen verwachten en hoeveel ze nu maandelijks nodig hebben om alle uitgaven te dekken.

Hoe begin je eraan?

Toegegeven, die puzzel heb ikzelf ook moeten maken toen ik voor het eerst het ouderlijk huis verliet. Op voorhand hadden we wel een Excel-file opgemaakt met daarin het budget dat we hadden samengeraapt. Dat hadden we tegenover alle kosten -opgedeeld in maandelijkse lasten, eenmalige lasten voor we verhuisden (zoals een huurwaarborg) en een interieurbudget- afgewogen. Van elke kost, maakten we op voorhand een realistische schatting en nadien maakten we er een kunst van om onder elke schatting te blijven.

Het inkomen

Aan de linkerkant van de budgetbeheertabel staan de inkomsten. Voor de aanvang van de huur heb je best al een klein spaarpotje bij elkaar gespaard. Niet alleen om de woning aan de kleden, maar anderzijds om enkele eenmalige kosten die je voor het huren hebt -zoals een huurwaarborg- op te vangen.

De maandelijkse huur leg je vervolgens maandelijks best op tafel met je inkomen. Bij leningen is de befaamde 1/3-regel het best gekend en eigenlijk kan je dat doortrekken naar het huren. Verdien je maandelijks 1500 euro, dan kan je best een huurwoning zoeken rond de 500 euro om nog leefbaar te kunnen leven.

Deze kosten

Aan de andere zijde van de tabel staan de kosten. Kosten die je alvast niet moet meerekenen zijn kosten van de makelaar en onroerende voorheffing op het pand. In beide gevallen is dat steeds voor de rekening van de eigenaar.

Eenmalige kosten

Voor je verhuist, zijn er enkele kosten waarvoor je best al een spaarpotje hebt verzameld. Eerst en vooral de huurwaarborg. Tot op het moment van publicatie betaal je in Vlaanderen nog steeds 2 maanden huur als borg. Daarnaast wordt er -normaal gezien- een plaatsbeschrijving opgemaakt. De kans bestaat dat je die kosten deelt met de eigenaar. Daarnaast zijn er ook nog verhuiskosten, zoals bijvoorbeeld een verhuislift, en kan je ook investeren in verf, om je huurwoning voor aanvang een frisse look te geven.

Interieurbudget

Wat is een woning zonder aankleding? Ook voor jouw interieur heb je best al wat centjes opzij gezet. Zo kan je voor je intrekt al een salon, eettafel of een bed kopen. Daarnaast kan je ook investeren in een wasmachine of diepvries, kookpotten, bestek en enkele keukenapparaten. Al hangt alles uiteraard af van de woonsituatie.

Het klinkt allemaal vrij logisch en de meeste dingen koop je pas aan wanneer je beseft dat je ze nog niet hebt -genre soeplepel of blender-, toch is het gemakkelijk om hier op voorhand een lijstje op te stellen. Zo weet je exact voor welke toestellen je nog verder moet sparen.

Maandelijkse kosten

Na de eenmalige kosten is het tijd om écht aan het avontuur te beginnen. Maandelijks komen er dan ook de nodige centjes binnen… maar gaan ze ook buiten! Denk maar aan de huurprijs van het huis of het appartement, maar ook aan de maandelijkse kosten die er bovenop komen. Zo zijn er aan heel wat appartement extra gemeenschappelijke kosten verbonden. Huur je ook nog een garage erbij? Dan kan je daar rekening mee houden, en met de tankbeurten van je wagen uiteraard.

Daarnaast is er ook nog de verzekering die je als huurder nodig hebt en maandelijkse lasten als de elektriciteits- en gasrekening, de waterfactuur, internet en telefonie, en (gemeente)belastingen. En uiteraard sta je maandelijks vaak genoeg in de supermarkt om ‘s avonds de lekkerste maaltijden op tafel te toveren, want waarom heb je anders die kookpotten gekocht? 😉 Voorzie ten slotte een klein spaarpotje, zodat je maandelijks een onvoorziene kost toch kan opvangen.

Hoe ben jij het huuravontuur gestart?

Share.