Een tweede verblijf? Hier moet je op letten

Share.

De lage rente, een afkeer van risicovolle beleggingen en een herwaardering van de kust overtuigen steeds meer Vlamingen een tweede verblijf te nemen. Maar waar moet je zoal op letten bij de aankoop van een extra woning of appartement?

Volgens de meest recente cijfers van de Studiedienst van de Vlaamse regering telt het Vlaams Gewest 214.090 tweede verblijven (2016), een stijging tegenover twee jaar eerder. Ook notaris Anthony Wittesaele, woordvoerder voor notaris.be en schepen voor toerisme in kustgemeente Knokke-Heist, bevestigt de trend. ‘Vooral mensen die hun hypotheeklening voor hun eerste woning hebben afbetaald, kiezen voor een tweede verblijf. Voor het plezier, maar ook als investering.’

Wees realistisch over de meerwaarde

Wellicht de belangrijkste vraag van mensen die overwegen een extra pand aan te kopen: wanneer is een woning of appartement een slimme investering? ‘Dat hangt ervan af of je met je hart koopt of met je rekenmachine’, zegt Wittesaele. ‘Koop je om financiële redenen? Weet dan dat een appartement aan de zeedijk van een miljoen euro nooit het huurrendement zal halen om zo’n investering te rechtvaardigen. Maar een koppel dat een appartement aan zee koopt voor de familie, er vervolgens 20 jaar geniet van heeft en het uiteindelijk weer verkoopt, heeft een goede belegging gedaan. Bedenk op voorhand wat je precies wilt en wees realistisch over de meerwaarde.’

De meerwaarde inschatten, is altijd een beetje koffiedik kijken, maar er zijn leidraden. Een nieuwbouw levert de eerste jaren geen meerwaarde op, aan zee verkoopt een appartement met garage altijd beter dan eentje zonder en, last but not least, ligging is alles. ‘Een boutade, maar correct’, zegt Wittesaele. ‘Voor een goede ligging betaal je vaak meer, maar het levert een grotere meerwaarde op.’

Je hoeft overigens niet te kiezen tussen financiële en recreatieve doeleinden. Zo kan je een woning of appartement kiezen waar je zelf graag vertoeft in je vrije tijd, maar de ruimte in het hoogseizoen ook verhuren aan anderen. Zo haal je er plezier uit en dek je tegelijkertijd eventuele kosten met de huurinkomsten.

Opgelet voor extra kosten bij appartement en recreatiepark

Kies je voor een appartement? Hou er rekening mee dat er altijd kosten zijn voor het onderhoud van de gemeenschappelijke delen zoals de lift, gang, dak of gevel. Soms hebben de bewoners ook een renovatie goedgekeurd waar je als toekomstige medebewoner moet aan bijdragen. ‘De notaris is verplicht om bij zowel het tekenen van het compromis als de akte steeds de verslagen van de syndicus op te vragen’, aldus Wittesaele. Je wordt als koper dus steeds ingelicht, maar het kan geen kwaad om al bij de zoektocht rekening te houden met deze kosten.

Ook aan woningen in een vakantie- of recreatiepark zijn kosten verbonden. ‘Logisch, eigenlijk is dat een horizontaal appartementsgebouw’, merkt Wittesaele op. ‘Er zijn ook gemeenschappelijke delen zoals weggetjes en nutsvoorzieningen.’ De maandelijkse kosten zijn sterk afhankelijk van het park en het aantal bewoners, maar reken minstens op enkele tientallen euro’s per maand.

Voorzieningen: besparen op internet en tv

Ook al ben je er niet elke dag, een tweede verblijf vraagt evengoed een brandverzekering, onderhoud, verwarming en elektriciteit.

Wens je internet en televisie in jouw tweede verblijf? Dan hoef je niet per se een extra abonnement aan te schaffen. Telenetklanten kunnen in hun tweede appartement of woning bijvoorbeeld gebruik maken van de Telenet Wi-Free netwerken. Proximus geeft dan weer korting aan klanten die een televisie-en internetabonnement nemen voor een tweede verblijfplaats (35 euro ipv 59 euro). En voor 10,99 per maand kijk je simultaan Netflix op twee schermen.

Belastingen

De meeste steden en gemeenten heffen een belasting op tweede verblijven. In Gent bedraagt die bijvoorbeeld 1.000 euro per jaar, al betalen koteigenaren die een conformiteitsattest kunnen neerleggen maar 300 euro. In Bredene bedraagt de belasting 866,25 euro per jaar (2019). Hou ook rekening met een forfaitaire milieu – of huisvuilbelasting en de kosten van een parkeer-of bewonerskaart.

Daarbij komt de jaarlijkse onroerende voorheffing. Net als bij de gezinswoning wordt deze berekend op het geïndexeerd kadastraal inkomen of KI (fictieve netto huuropbrengst). Er is wel een belangrijk verschil: waar je bij een gezinswoning korting kan krijgen als je bijvoorbeeld kinderen ten laste hebt, is dat bij een tweede verblijf niet het geval.

Je bent ten slotte verplicht een extra woning aan te geven in jouw jaarlijkse belastingaangifte, ook wanneer je de eigendom niet verhuurt. Je betaalt belastingen op het niet-geïndexeerd kadastraal inkomen, verhoogd met 40 procent. Verhuur je de woning aan iemand die de ruimte gebruikt voor zijn beroep? Dan word je belast op de werkelijke huurinkomsten.

Hoe zit het met fiscale voordelen?

Ga je een lening aan om een tweede verblijf aan te kopen of te renoveren? Dan kan je de kapitaalaflossingen inbrengen in jouw belastingaangifte onder het luik langetermijnsparen. Dit kan je een belastingvermindering tot maximaal 2.310 euro (2018) opleveren. Let wel, als je al een hypotheeklening hebt lopen of aan langetermijnsparen doet, is de kans groot dat je korfje aan voordelen al gevuld is.

Daarnaast mag je de intresten aftrekken van de verschuldigde belasting op het totale kadastraal inkomen. Ook hier geldt: voor wie al een hypotheeklening heeft lopen, zijn de lopende intresten misschien al voldoende om de belasting op het KI te neutraliseren. Anders gezegd: een hypotheeklening voor een tweede verblijf is vooral fiscaal interessant als je geen krediet (meer) hebt lopen.

Auteur: MVM

Share.